Hoofdstuk 15 vwo (docentenpagina)

De Online Portal van het vak maatschappijwetenschappen


Hieronder vindt u enkele nuttige bestanden om een afstandstoets te maken bij hoofdstuk 15 en 16 van Seneca MAW. Met dank aan Ron Dekker!


YouTube

Op dit YouTube kanaal van Esther Wisse staan verschillende filmpjes die de theorie van maatschappijwetenschappen uitleggen. Dit filmpje behandelt de kernconcepten macht, gezag en conflict. Daarin komen de paradigma’s over conflict aan bod, net als interdependentie, veranderingen in staten en conflicten. In dit filmpje over samenwerking worden de Verenigde Naties en het prisoner’s dilemma besproken.

Simulatiespelen

Seneca ontwikkelt simulatiespelen om te spelen in de les. Het zorgt voor variatie en leerlingen maken een onderwerp van dichterbij mee, waar ze veel van leren. Een van de spelen die ontwikkeld is, is het VN simulatiespel. Hierin spelen de leerlingen de rol van een land tijdens een klimaatconferentie: al meer dan 10 jaar een succes bij zowel havo als vwo! Op de Toetsenbank vindt u de bestanden om het spel te spelen.

Daarnaast is er de crisisgame, die ontworpen is voor vwo 6 leerlingen.

Voor de Amerikaanse verkiezingen van 2016 werd ook een spel ontwikkeld, waarin de leerlingen de verkiezingen naspelen.

Protestbewegingen

Zie voor achtergrondinformatie waarbij o.a. Rob de Wijk globalisering en de realistische theorieën aanhaalt, onze pagina over populisme.

Uitlegvideo vijf theorieën

Marco Veldman heeft voor zijn eigen leerlingen een uitlegvideo gemaakt met de vijf theorieën die het gedrag van staten verklaren. Deze video is niet officieel van de uitgeverij en op de bekende wijze maar mogelijk toch interessant voor u en uw leerlingen. Er is ook een Word document met een overzicht van de theorieën. Zie hieronder…


naar hoofdstuk 16Vwo terug naar overzicht vwoVwo