Hoofdstuk 16 vwo (docentenpagina)

Collega Laura van Deventer heeft een nuttige kijktip bij § 16.1: Waarom piraterij in Somalië loont en hoe het werkt (Engelstalig maar makkelijk uitgelegd).

YouTube

Op dit YouTube kanaal van Esther Wisse staan verschillende filmpjes die de theorie van maatschappijwetenschappen uitleggen. In dit filmpje komt het kernconcept sociale ongelijkheid aan bod, met de drie soorten van sociale ongelijkheid, de paradigma’s en sociale ongelijkheid. Dit filmpje behandelt de kernconcepten macht, gezag en conflict. Daarbij komen ook de paradigma’s aan bod, net als het hoofdconcept verhouding en machtsbronnen. En in dit filmpje over samenwerking komen de samenwerkingsmodellen en multilaterale samenwerking uit hoofdstuk 16 aan bod.

CETA-verdrag

In deze podcast van Haagse Zaken over het CETA-verdrag komen zeer veel onderwerpen bij hoofdstuk 15 en 16 aan bod, zoals de voor- en tegenstanders van globalisering, het opgeven van soevereiniteit, de macht van multinationals, de werking van de Europese Unie, ideologische voorkeuren voor meer of minder internationale samenwerking, oppositie/coalitie, consensusmodel en diverse kernconcepten. Hoewel de podcast voor volwassenen is bedoeld, is deze voor enkele vwo6 leerlingen mogelijk ook interessant en geeft het u als docent veel informatie om dit beter te duiden.


Simulatiespelen

Seneca ontwikkelt simulatiespelen om te spelen in de les. Het zorgt voor variatie en leerlingen maken een onderwerp van dichterbij mee, waar ze veel van leren. Een van de spelen die ontwikkeld is, is het VN simulatiespel. Hierin spelen de leerlingen de rol van een land tijdens een klimaatconferentie: al meer dan 10 jaar een succes bij zowel havo als vwo! Op de Toetsenbank vindt u de bestanden om het spel te spelen. Hieronder vindt u een filmpje waarin het VN-simulatiespel voor vwo wordt uitgelegd. (De leerdoelen aan het begin van het filmen komen uit de maatschappijleer methode van Seneca).

Daarnaast kunt u een crisis game organiseren. Dan kunt u leerlingen een internationaal conflict laten bestuderen en deze na laten bootsen. Dit kan via het lesmateriaal van de Atlantische Commissie. Of u kunt informatie inwinnen over de (inmiddels door de actualiteit ingehaalde) crisis games over Syrie. Dat kan bij Marco Veldman.

Voor de Amerikaanse Verkiezingen van 2020 werd ook een spel ontwikkeld, waarin de leerlingen de verkiezingen naspelen via een bordspel en de regels van het Amerikaans kiesstelsel leren ervaren. Deze is te vinden op de Toetsenbank.


terug naar overzicht vwo