Desinformatie

De Online Portal van het vak maatschappijwetenschappen

Clickbaits zijn een vorm van internetjournalistiek, waarbij bij bijvoorbeeld YouTube video’s gebruik wordt gemaakt van misleidende of sensationele titels. Op deze manier hopen de makers dat je te verleiden tot een muisklik, waardoor zij meer inkomsten uit internetreclame kunnen krijgen.

Met al deze spectaculaire titels, begrijp je vast dat nepnieuws zich gemakkelijker verspreidt dan gewoon nieuws. Nu denk je misschien, maar wat maakt dat eigenlijk uit? Het probleem van nepnieuws is dat is dat het ook van invloed is op de echte wereld. Denk bijvoorbeeld aan het beïnvloeden van de verkiezingen van de Verenigde Staten. 

Een ander voorbeeld van het verspreiden van desinformatie is Rusland. Desinformatie betekent bedriegelijke schijninformatie die feiten al dan niet moedwillig verdraait of verfalsts. Bijvoorbeeld toen Rusland twee dagen na het neerhalen van MH17 de schuld aan Oekraïne gaf. Ook wil Rusland graag invloed op de Europese politiek. Volgens onderzoeker Danny Pronk verspreid Rusland desinformatie in de hoop zo een grotere tweedeling teweeg te brengen, waardoor Poetin uiteindelijk meer macht naar zich toe wil trekken. 

Meer weten over nepnieuws? In dit filmpje wordt heel goed uitgelegd wat het nou precies betekent: https://www.youtube.com/watch?v=rZHhgUl_fFc