§4.2 Hangjongeren

In juli 2017 stuurden 20 bewoners uit Roermond een anonieme brief naar de politie met de boodschap dat ze de overlast van hangjongeren in hun buurt zat waren. De gemeente liet als reactie daarop boa’s inventariseren wat er aan de hand is. Zij constateerden dat bewoners bang zijn voor de groep jongeren en dat ze zich bedreigd voelen.

Ook in een Edese wijk heerste onrust omtrent jongeren. In mei 2016 was hun buurthuis gesloten en daarom eisen de jongeren een nieuw onderkomen. Dit gaat met geweld gepaard, zo als twee auto’s die zijn afgebrand. Bewoners zijn bang dat de jongeren over een poosje ook voor hun deur staan. Bewoners willen ook hier anoniem blijven, omdat ze anders bang zijn dat ze worden teruggepakt voor hun negatieve boodschap over de hangjongeren.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzoekt hoe het met de overlast van hangjongeren staat. Daaruit blijkt dat de meeste sociale overlast in een buurt wordt veroorzaakt door hangjongeren. Uit recente cijfers is te zien dat 37,1% van de mensen aangeeft dat rondhangende jongeren wel eens sociale overlast veroorzaken.  Deze overlast is over de jaren 2012-2016 wel iets gedaald.

Een creatieve manier om hangjongeren weg te jagen is het draaien van Efteling muziek. Deze muziek vinden mensen na langere tijd erg irritant worden en dan gaan ze weg. In september 2017 was dit in het nieuws toen het ook gebruikt ging worden op stations om zo slapende reizigers en hangjongeren weg te jagen. Eerder, in 2015. werd het ook al ingezet op een school in Schiedam, waar men ook hangjongeren wilde verdrijven. Het melodietje blijft niet een beetje hangen, maar is zo uitvergroot dat het irritant wordt.  De liedjes kennen veel herhaling maar dan nét iets anders, wat je hersenen aan het werk zet. Ook zit er een stukje in wat je heel lastig kunt reproduceren, en daar kunnen we niet tegen.

terug naar hoofdstuk 4 naar wetenschapsfilosofie (§4.2)