§3.2 #metoo campagne

In oktober 2017 begon de #metoo campagne met verschillende aantijgingen tegen de Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein. Hij werd door de vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en het verplichten van vrouwen om seks met hem te hebben. Sindsdien werden verschillende mannen (en vrouwen) beschuldigd van seksuele intimidatie, die vaak voorkomt vanuit een machtspositie.

‘Als je ooit lastiggevallen bent of bent aangerand, reageer dan op deze tweet met ‘me too’. Het is deze week twee jaar geleden dat actrice Alyssa Milano deze tweet de wereld instuurde. De term ‘me too’werd tien jaar eerder al bedacht door de zwarte activiste Tarana Burke. Ook zij wilde slachtoffers van misbruik ondersteunen. De verhalen uit Hollywood brachten echter een veel grotere beweging op gang.

De tweet van actrice Alyssa Milano was het startsein voor de grootste feministische beweging in jaren. Vrouwen over de hele wereld voelden zich gesteund om hun ervaring over seksueel geweld te delen op sociale media. Een goede ontwikkeling, volgens Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij kenniscentrum Rutgers. “Dat seksueel misbruik een probleem is, laten cijfers al jaren zien. Maar door MeToo werden die cijfers voor het eerst met verhalen onderbouwd. Daardoor kwam er blijvende aandacht voor het probleem.” (NOS)

Tarana Burke begon in 2006 al met de hashtag. Zij is een zwarte activiste die de hashtag gebruikte om empathie te kweten voor vrouwen die slachtoffer waren van seksueel misbruik. De hashtag ging viral in 2017 en de beweging die dit tot gevolg had is nu niet meer weg te denken.

Meer weten? Kijk op de pagina van Amensty International hoe de beweging verband houdt met mensenrechten.


Terug naar hoofdstuk 3 Naar §3.3 Protesten in 2019 en 2020