§2.3 Extra informatie
In het boek worden verschillende voorbeelden gegeven van vergelijkingen op micro-, meso- en macroniveau. Een voorbeeld van een vergelijking op macroniveau dat genoemd wordt, is een vergelijking van schoolsystemen. Op deze site worden de onderwijssystemen tussen landen vergeleken.
Het boek noemt als voorbeeld van een vergelijking op microniveau de vergelijking tussen opvoedsystemen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft zo’n vergelijking gedaan. Ze behandelen vier verschillende soorten opvoeding: autoritair, gezaghebbend, permissief en verwaarlozend. Een ‘autoritaire opvoeding’ betekent een machtige ouder die boven het kind staat en niet overlegt met het kind. In een ‘gezagvolle opvoeding’ is de ouder ook machtig maar treedt de ouder ook in overleg met het kind. Een ‘permissieve opvoeding’ betekent dat de ouder veel toegeeft aan de wensen van het kind. Bij een ‘verwaarlozende opvoeding’ wordt er weinig aandacht gegeven aan het kind.
In het onderzoek vergeleken ze deze opvoedstijlen met overgewicht. Wat bleek? Kinderen die een autoritaire opvoeding hadden gekregen, hadden het meeste kans op overgewicht. De strenge controle van de mopperende ouder, werkt namelijk averechts. Alles wat de ouders vroeger zeiden over goede eetgewoonten, namen de kinderen op latere leeftijd juist niet aan. Kinderen die een gezaghebbende opvoedstijl hadden gekregen, hadden het minste kans op overgewicht. Meer weten over de opvoedstijlen en de effecten op overgewicht? Lees het hier.
In het boek gaat het over gezag van politici. De minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, gaat over het vaststellen van de regels omtrent corona. Samen met minister-president Rutte en minister De Jonge zegt hij wat de burgers wel en niet mogen in coronatijd. Denk bijvoorbeeld aan de 1,5 meter afstand regel en de regel dat een persoon maximaal 6 personen mag uitnodigen. Maar op zijn eigen bruiloft is hij betrapt op het overtreden van de corona regels die hij zelf heeft samengesteld. Op foto’s is te zien dat hij zich bijvoorbeeld niet aan de 1,5 meter regel houdt. Dit gaat ten koste van zijn gezag. Want als hij zich zelf niet aan de maatregelen houdt die hij zelf opstelt, hoe kan hij dan aan anderen opleggen dat ze zich wel aan die maatregelen moeten houden? Het gaat ten koste van zijn geloofwaardigheid en gezag. Zie hier de foto’s die hem ‘betrapten’ op het niet houden aan de coronaregels.
Het boek benoemt ook kort de boerenprotesten in 2019. De boeren kwamen met trekkers over de snelweg naar Den Haag toe om daar te protesteren. Maar trekkers mogen formeel helemaal niet over de snelweg rijden. In dit artikel is te lezen waarom dat voor overlast zorgt. ‘’Boeren moeten over b-wegen naar Den Haag komen,’’ zei de politie. Toch hebben ze niet ingegrepen. Gaat dit ten koste van het gezag van de politie?
Terug naar hoofdstuk 2 Naar §2.4 Conflicten