§4.1 Jongeren en alcohol
Drink jij weleens alcohol of liever niet? En doe jij weleens aan ‘binge’ drinken?
Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste cijfers over over jongeren en alcohol in 2020. Zo zegt ruim 77% van de 12-16 jarige nooit te drinken. En is zwaar en overmatig drankgebruik onder jongeren van 16-20 jaar in 2020 toegenomen. Onderaan het artikel vind je ook de gebruikte publicaties en onderzoeken waar het artikel op gebaseerd is.
In dit artikel vind je meer informatie en cijfers over comazuipen. Comazuipen wordt als volgt gedefinieerd: ‘Comazuipen of bingedrinken is het in korte tijd drinken van grote hoeveelheden alcohol. Hierdoor ontstaat het risico om in een alcoholcoma te raken, een coma als gevolg van overmatig alcoholgebruik’. De belangrijkste bevindingen: in 2019 zijn 1400 jongeren onder de 18 jaar en 2900 jongeren onder de 25 jaar in het ziekenhuis behandeld voor een alcoholvergiftiging.
Ook heeft het EenVandaag opiniepanel onderzoek gedaan naar jongeren en alcohol. Deze uitkomsten zijn gebaseerd op bijna 1000 leden van het EenVandaag Jongerenpanel (en je kunt je dus afvragen hoe representatief het is). In het filmpje op de site worden de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek verteld. Een onderwerp waar specifiek op in wordt gegaan in het onderzoek is binge drinken. Voor jongens wordt dit gedefinieerd als het drinken van 6 glazen alcohol binnen 2 uur en voor meisjes als het drinken van 4 glazen alcohol per uur. Wat blijkt? 35% van de jonge mannen en 29% van de jonge vrouwen doen minimaal eens per maand aan binge drinken. Ook hier vind je onderaan de pagina het volledige onderzoeksrapport.
Wat denk jij, heeft de verlaging van de alcoholleeftijd van 18 naar 16 jaar zin? Bekijk het in dit filmpje.
Terug naar hoofdstuk 4 Naar §4.1 Bronnen