§7.2 Levensstandaard

Als je in Nederland te weinig geld hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, kun je bijstand krijgen. Daarmee wordt de sociale ongelijkheid tegengegaan. De bijstand krijg je totdat je weer betaald werk hebt gevonden, waar de gemeente je bij helpt. De Bijstandsnorm, die bepaalt of en hoeveel bijstand je krijgt, verschilt per situatie. Zo krijg je als je als je een kind hebt meer bijstand, dan wanneer je geen ouder bent.

In 2017 was er voor het eerst sinds jaren een daling in het aantal mensen dat bijstand ontvangt. Sinds kort daalt dit aantal ook onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Op de data afdeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kun je het actuele aantal mensen vinden dat een bijstandsuitkering krijgt.

Wat betreft het risico op armoede of sociale uitsluiting, doet Nederland het relatief goed in Europa. In 2019 liep 16.5% van de van de bevolking in Nederland risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat is best goed vergeleken met andere landen; in Bulgarije is dit bijvoorbeeld 32.5% en in Spanje 25.3%. Tsjechië scoort het beste, met een percentage van slechts 12.5%. Op de site van Eurostat, het Europese CBS, kun je per land zien hoeveel mensen het risico lopen op armoede en sociale uitsluiting.

Bron: https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/web/_download/Eurostat_Table_t2020_50PDFDesc_51641a7b-d303-4e36-8b0a-8b2f063c6d9d.pdf