§9.1 Sexting
Sexting is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’, dat in 2005 door journalist Oliver James werd geïntroduceerd in The Daily Telegraph. Zoals je al in het boek hebt kunnen lezen, is sexting het versturen én ontvangen van naaktfoto’s, naaktfilmpjes of sexy berichtjes met je mobiele telefoon, tablet of computer.
Sexting kan zowel gewenst als ongewenst zijn. Meestal gaat het goed en veel jongeren hebben dan ook positieve ervaringen met sexting. Sommige jongeren vinden het leuk en benadrukken dat wederzijds vertrouwen erg belangrijk is.
Maar het kan ook ongewenst zijn: 2 tot 4 procent van de jongeren maakt namelijk ongewenste sexting mee. Een voorbeeld daarvan is ‘shame sexting’, wat betekent seksueel getinte foto’s of filmpjes die mensen in vertrouwen hebben gestuurd zonder toestemming worden verspreid.
Er zijn verschillende ongewenste vormen van sexting, zoals sextortion, wraakporno, exposen, grooming en cyberpesten. Op de website van Rutgers kun je lezen wat deze termen precies inhouden.
Sexting door minderjarigen wordt in Nederland bij wederzijds goedvinden nu nog gedoogd. In de nieuwe Wet Seksuele misdrijven wordt dit aangepast en wordt sexting niet strafbaar in een gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten en als het beeldmateriaal uitsluitend bestemd is voor privégebruik. Het zonder toestemming verspreiden van (of dreigen met) seksueel getint beeldmateriaal is wel strafbaar. Ook online pesten, zoals iemand kwetsen, beledigen of belachelijk maken kan strafbaar zijn.