§9.3 Smaad en laster
Smaad en laster zijn geen woorden die je dagelijks gebruikt. De term ‘beledigen’ klinkt je vast wel bekend in de oren. Smaad gaat een stap verder dan beledigen. Het is iemand anders moedwillig zwartmaken. iemand beschuldigt van iets, waarbij het moeilijk vast te stellen is of deze feiten waar of niet waar zijn.
Op smaad staat en maximale gevangenisstraf van zes maanden (één jaar als het schriftelijk gebeurt) of een geldboete.
Laster is moedwillig iemand beschuldigen van een feit dat niet waar is. Het verschil tussen smaad en laster is dus dat het bij laster altijd gaat om feiten die niet waar zijn. Dus je iemands naam aantast door valse feiten ben je strafbaar op grond van laster. Op laster staat een maximale gevangenisstraf van 2 jaar of een geldboete.
De afgelopen tijd was Volt-kamerlid Nilüfer Gündogan veel in het nieuws. Het bestuur van Volt had namelijk meldingen gekregen van grensoverschrijdend gedrag van Gündogan. Volt zette daarom Gündogan uit de fractie, daar was het kamerlid het niet mee eens en deed daarom aangifte van smaad en laster. De rechter oordeelde dat het kamerlid te voortvarend en op een onjuiste manier uit de fractie gezet was. Uiteindelijk werd Gündogan door het bestuur van Volt uit de partij gezet en ze is van plan om door te gaan als zelfstandig kamerlid. In de podcast Volt en Gündogan: een reconstructie van NRC Haagse Zaken wordt het voorval uitgebreid besproken.