§6.4 Krijgsmacht
Op 9 januari 1814 werd het leger opgericht onder de naam Staande Armee. In eerste instantie zou deze gevuld worden met vrijwillige beroepsmilitairen, maar toen weinigen zich meldden werd de dienstplicht heringevoerd. In 1870 vestigde de Frans-Duitse oorlog de aandacht op het leger. Daarop volgden verschillende vernieuwingen in de krijgsmacht.
Zo werd hout vervangen door ijzer, wat steviger was en langer mee ging. In 1890 werd de mitrailleur uitgevonden en gebruikt in de strijd. In het begin werden ze gebruikt in smalle doorgangen en fortgrachten, nog niet bij militairen die te voet vechten omdat het wapen daar te zwaar voor was. Later, in 1908 werd een lichtere mitrailleur ontwikkeld, die wel gebruikt werd door het veldleger.
Het snelvuurgeschut werd vernieuwd in de 19e eeuw. De stalen achterladers die ze nu gebruikten waren harder dan de bronzen die eerst gebruikt werden. Daarnaast waren de vorige bronzen achterladers niet geschikt voor massaproductie, de stalen wel.
Ook op zee waren er vernieuwingen, de schepen werden moderner. Zo werd in 1906 de eerste duikboot in dienst gesteld. De boot werd in 1904 en 1905 gebouwd in Vlissingen en zij gaven hem de naam Luctor et Emergo. Dit komt uit de spreuk die gebruikt werd in de strijd tegen de Spanjaarden: ‘Met dank aan God en de goedgunstigheid van de koningin, zullen wij boven komen’.
Robotisering van de krijgsmacht
Ook in de 21ste eeuw gaan de ontwikkelingen snel. De rationalisering van de krijgsmacht is o.a. te zien in het gebruik van drones, cyber warfare (hacken), desinformatie (verwarring zaaien door fake news) en robotisering. De Nederlands eoverheid heeft daarom het Cyber Commando opgericht.