§ 4.4 Cultuurverschillen

De ‘botsende beschavingen‘ theorie van Samuel Huntington stelt dat culturele en religieuze identiteit de belangrijkste bron van conflicten zal zijn na de Koude Oorlog. Huntington introduceerde deze theorie in 1993 als reactie op het idee van het ‘einde van de geschiedenis’ en ontwikkelde het later tot een boek in 1996. Hij geloofde dat toekomstige conflicten vooral cultureel en religieus van aard zouden zijn, en beschouwde het begrip ‘beschavingen’ als nuttig voor het voorspellen van conflicten. Deze visie suggereert dat de breuklijnen tussen beschavingen de strijdlijnen van de toekomst zullen worden. Huntington’s standpunt combineert elementen van primordialisme, structureel functionalisme en realisme, en waarschuwt voor mogelijke ondergang van de westerse beschaving, vergelijkbaar met denkers als Arnold J. Toynbee en Oswald Spengler.

Wil je nog meer weten over Huntington? Marco Veldman heeft daar vanaf eind september 2023 een online cursus over.


Inzichtvraag:
Misdragingen van Belgische en Canadese militairen tijdens een VN-missie in Somalië vormen hiervan een afschrikwekkend voorbeeld.

Raadpleeg E. Muller, Geweldsexcessen bij vredesoperaties: Somalië 1992-1995, Militaire Spectator Jaargang 168, 9-99 https://www.militairespectator.nl/sites/default/files/bestanden/uitgaven/1999/1999-0501-01-0134.PDF (staat ook hieronder) en beantwoord de volgende vragen:

a. Geef een beknopte beschrijving van de misstanden die de VN-militairen pleegden.
b. Geef verklaringen voor dit gedrag.
c. Hoe zouden herhalingen voorkomen kunnen worden?
d. Stel, jij onderzoekt als krijgswetenschapper deze casus. Formuleer een heldere onderzoeksvraag, en enkele deelvragen waarin je deze zaak in verband brengt met omgaan met cultuurverschillen.

terug naar Hoofdstuk 4