§ 2.3 Susanne Tempel

Susanne Tempel, kinderrechter en persrechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, staat voor de uitdaging om ingewikkelde juridische beslissingen begrijpelijk te maken voor het publiek. Ze legt vonnissen uit aan journalisten en op tv zonder juridische termen te gebruiken. Bij sommige zaken, zoals zelfverdediging en undercoveronderzoek, moet ze extra duidelijkheid bieden vanwege complexe regels.

Tempel begrijpt dat de jeugddetentie van maximaal 2 jaar voor jongeren soms moeilijk te begrijpen is. Haar doel is om te voorkomen dat jongeren herhalen wat hen in de problemen bracht. Ze legt uit dat jongeren veroordeeld voor ernstige misdaden zoals moord of doodslag vaak langer vastzitten door bijkomende maatregelen zoals de PIJ-maatregel (jeugd-tbs).

Ze erkent dat sommige straffen, zoals taakstraffen na dodelijke verkeersongevallen, onbegrip kunnen oproepen. Tempel vertaalt rechterlijke uitspraken naar begrijpelijke taal als persrechter, waarbij ze vooraf oefent om haar uitleg duidelijk en beknopt te houden. Haar ervaring als kinderrechter helpt haar om ingewikkelde juridische concepten begrijpelijk te maken, zelfs op tv. Ze benadrukt het belang van een balans tussen nauwkeurigheid en begrijpelijkheid.

Klik hier voor een interview met Susanne Tempel.

terug naar Hoofdstuk 2