§ 3.2 Ryan en Deci

De opvattingen van Edward L. Deci en Richard M. Ryan, bekend van de zelfdeterminatietheorie, hebben onze kennis over motivatie en menselijk gedrag veranderd. Deze theorie zegt dat mensen gemotiveerd zijn door dingen die ze zelf interessant en leuk vinden, niet alleen door beloningen van buitenaf.

Deci en Ryan denken dat er drie behoeften zijn die mensen nodig hebben om zich gemotiveerd te voelen: zelf kunnen kiezen (autonomie), goed zijn in iets (competentie) en contact hebben met anderen (verbondenheid). Als deze dingen aanwezig zijn, zijn mensen vanzelf meer gemotiveerd en doen ze hun best in wat ze doen. Ze zeggen dat we een omgeving moeten maken waarin mensen deze dingen kunnen hebben, zodat ze blijer zijn en beter presteren.

Ze denken ook dat soms dingen van buitenaf mensen kunnen motiveren, zoals prijzen. Maar als deze dingen te veel druk geven, kan het echte plezier verminderen. Ze adviseren om manieren te vinden om deze externe motivatie te verbinden met de dingen waar mensen van houden, zodat ze beter kunnen groeien en meer gemotiveerd kunnen zijn.

Daarom is het juist via spelvormen (spelen) dat mensen gemotiveerd zijn om te leren. Zie daarvoor deze afspeellijst én de video hieronder!

terug naar Hoofdstuk 3