Wat is maw

Hoe word je wie je bent? Is er een verschil in kansen tussen mannen en vrouwen? Hoe is het gedrag van China te verklaren? Vragen die leerlingen bestuderen bij het vak maatschappijwetenschappen (maw). Op scholen waar het vak maw aangeboden wordt, kunnen leerlingen dat kiezen in de bovenbouw havo/vwo.

Met de vernieuwing van de eindtermen in 2017 zijn sociologie en politicologie de basis van het vak geworden. Andere ‘gamma-studies’ als rechten, bestuurskunde, culturele antropologie en communicatiewetenschappen zijn ook terug te vinden in het vak. Er is gekozen voor vier hoofdconcepten met 23 bijbehorende kernconcepten. Deze zijn de basis van het vak en via de concept-context-benadering wordt leerlingen dit aangeleerd. Vorming, binding, verhouding en verandering zijn de hoofdconcepten. De bijbehorende kernconcepten staan eronder.

De onderstaande YouTube afspeellijst bevat allerlei video’s waardoor u Seneca beter kunt leren kennen. De eerste twee video’s gaan over het vak maatschappijwetenschappen, daarna gaat het over verschillende aspecten van de methode Seneca.