Antropologie

Bij Seneca Burgerschap weten we dat het niet altijd makkelijk is om een vervolgstudie te kiezen. Daarom bieden we met de serie modules de mogelijkheid om je te oriënteren op verschillende vakgebieden, zoals pedagogiek, bestuurskunde, antropologie, krijgswetenschappen en recht. Zo kunnen leerlingen zich oriënteren op een toekomstige studie én zich tegelijkertijd goed voorbereiden op het centraal schriftelijk examen maatschappijwetenschappen.

Over de module antropologie

Waarom zijn in Rusland jeugdbewegingen zo populair? Welke rol speelt plastische chirurgie bij de kans op werkgelegenheid in Rio de Janeiro? Wat is de betekenis van drillrap onder jongeren in Londen? En: wat is de functie van ontgroeningen bij studentenverenigingen? Het zijn allemaal vragen die je als antropoloog kunt onderzoeken.

Als antropoloog bestudeer je de wereld om je heen vanuit het perspectief van de mens. Daarbij wordt vaak gekeken naar maatschappelijke onderwerpen zoals migratie, klimaatverandering, consumptie en digitalisering. Antropologen proberen te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Zo onderzoeken antropologen culturele uitingsvormen, denkbeelden en gedragingen binnen specifieke subculturen en samenlevingen, zowel ver weg als dichtbij. 

In de module antropologie nemen we leerlingen mee op reis: van de bedoeïenen in Israël naar de Nederlandse politie en van de Molukse gemeenschap in Nederland tot onafhankelijkheidsstrijders in Catalonië. Zo kunnen ze kennismaken met het werk dat antropologen doen, de onderwerpen die ze bestuderen en de verschillende culturen waar ze zich in onderdompelen.