Het christendom in Ghana 

Vandaag de dag is het Christendom nog steeds sterk aanwezig in het Ghanese alledaagse leven. Je kan het geloof vrijwel niet ontlopen als je in Ghana bent. Op straat lopen straatpredikers rond en hangen posters met daarop oproepen om naar religieuze bijeenkomsten te komen. 

Voor de komst van het Christendom in Ghana, moet je een aantal eeuwen terug in de tijd kijken. Helaas kom je er dan ook achter dat het verhaal van het Christendom in Ghana ook een aantal nare gebeurtenissen bevat. Dit heeft alles te maken met het kolonialisme en de slavernij. 

In 1612 werd Nederland de kolonisator van de Nederlandse Goudkust, een gebied in het huidige Ghana. De Nederlanders kwamen met de West-Indische Compagnie aan bij de Ghanese kust om handel te drijven in goud en mensen. In 1637 veroverden de Nederlanders Fort Elmina. Dit was het centrum van de Nederlandse aanwezigheid, waarvanuit eerst handel gedreven werd in goud, maar later nam de slavenhandel de overhand. Met de komst van de Nederlanders in Ghana kwamen niet alleen handelaren en soldaten, ook dominees en missionarissen zetten voet aan land. 

Van oorsprong geloofden Ghanezen in het animisme. Dat houdt in dat ze geloven dat zielen en geesten bestaan in mensen, dieren, planten, stenen en natuurlijke fenomenen. Toen de Nederlandse kolonisator kwam werd dit geloof afgekeurd en moesten de Ghanezen bekeerd worden tot het Christendom. Later, toen de Engelsen Fort Elmina in handen kregen, ging het verspreiden van het Christendom in Ghana nog steeds door. 

Bij het verspreiden van het Christendom in Ghana werd de oorspronkelijke Ghanese cultuur neergezet als iets negatiefs. Maar ondanks de komst en de verspreiding van het Christedom, is het animisme niet verdwenen in Ghana. Velen combineren het traditionele geloof en het Christendom met elkaar. Daarnaast wordt ook de Islam aangehangen door vele Ghanezen. Moslims en Christenen leven hier nauw met elkaar samen. 

Ook nu nog, jaren na de komst van onder andere de Nederlandse kolonisator in Ghana, zijn de Ghanezen bezig om hun eigen cultuur weer in een nieuw daglicht te zetten. Hierin zal het Christendom nog steeds een rol spelen.

Bron: Hoe God verscheen in Ghana, EO 

terug naar Hoofdstuk 6