Menselijke piramides in Catalonië

Catalonië is een regio in Spanje dat al eeuwenlang onafhankelijk wil worden. Wat zijn daar de redenen voor? Daarvoor moeten we helemaal teruggaan naar de tijd toen Filip II aan de macht was. 

In de achttiende eeuw kwam Barcelona onder het gezag van Filip II, waarna de autonomie van Catalonië sterk verminderd werd. Vanaf dat moment wordt de cultuur van de Catalanen onderdrukt en streven de Catalanen juist voor het behoud van hun taal en cultuur. Deze onderdrukking zette zich ook voort in de tijd dat de Spaanse dictator Francisco Franco aan de macht was. In de periode van eind negentiende eeuw tot eind twintigste eeuw verliep alle communicatie in het Spaans en mocht er geen Catalaans gesproken worden. 

Ook nu nog streven vele Catalanen naar een onafhankelijke republiek. In de regio zijn er veel mensen die zich meer verbonden voelen met Catalonië dan met Spanje. Catalanen vinden namelijk dat de Catalaanse en de Spaanse culturen twee verschillende culturen zijn. Zo hebben de Catalanen een eigen taal, vlag, volkslied en feestdag. Maar ook geld speelt een rol. Catalonië is een welvarend gebied in Spanje. Niet zo gek misschien, als je bedenkt dat de wereldstad Barcelona onderdeel is van de regio. Maar de ongelijkheid in Spanje is groot en er zijn dus ook delen in het land waarbij het economisch slechter gaat. Hierdoor hebben Catalanen het idee dat ze financieel een grote bijdrage moeten leveren en dat ze daar niet veel voor terug krijgen.  

De Catalaanse traditie castells heeft alles te maken met de onafhankelijkheidsstrijd. Bij het maken van de menselijke torens komen mensen van allerlei achtergronden en leeftijden samen en hebben ze allemaal één doel: de castell. Zo staat een castell symbool voor de Catalaanse collectieve identiteit en heeft het een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd.

Zoals je al hebt kunnen lezen in het hoofdstuk Identiteit, is het maken van menselijke piramides of castells een culturele traditie in Catalonië. In de onderstaande video van The New York Times kun je zien hoe deze piramides er precies uitzien, hoe de traditie in zijn werk gaat en wat de betekenis van deze traditie voor de Catalanen is: Human Pyramids: A Metaphor for Catalonia Independence | The New York Times

De fotograaf David Oliete is al meer dan jaar bezig met het vastleggen van deze Catalaanse traditie. In een interview met Culture Trip vertelt hij dat de piramides soms wel uit meer dan vierhonderd mensen bestaan. Benieuwd naar de foto’s? Op deze pagina kun je Oliete’s fotografie bekijken. 

Ook kun je de traditie van de menselijke piramides in het echt bekijken. De competities vinden namelijk plaats op (openbare) evenementen, zoals Concours de Castells en Festival de la Mercè in Barcelona. Heb je nog niet genoeg van de piramides? Bekijk dan deze korte film over de Catalaanse traditie: 

terug naar Hoofdstuk 4