Samoaanse tãtau’s en globalisering

In het artikel ‘Samoan Tattooing, Cosmopolitans, Global Culture’ onderzoeken Adams en Mallon de verschuiving in de culturele betekenis van traditionele Samoan tatoeages (tãtau’s) als gevolg van globalisering. Volgens de auteurs dienden de tãtau’s oorspronkelijk als dienden als een  teken van identiteit, status en culturele binding binnen de Samoaanse samenleving. Maar globalisering heeft geleid tot een herinterpretatie van tãtau’s op verschillende manieren.

***foto samoaanse tattoos***

In de geglobaliseerde wereld worden tãtau’s beschouwd als een artistieke uiting en een bron van creativiteit. Zowel lokale als mondiale kunstenaars worden geïnspireerd door de visuele esthetiek van de tatoeages. Daarnaast zijn tãtau’s ontwikkeld tot een  middel van zelfexpressie en identiteitsvorming, waarbij mensen van diverse culturele achtergronden tãtau’s nemen om persoonlijke verhalen en ervaringen uit te drukken.

Tãtau’s dienen bovendien als symbolen van culturele verbondenheid in een geglobaliseerde samenleving, waarbij ze mensen van verschillende achtergronden samenbrengen rond een gemeenschappelijk cultureel erfgoed. Echter leidt de grotere waardering van tãtau’s helaas ook tot commerciële exploitatie en kunnen er vraagtekens van culturele toe-eigening over gesteld worden.

Ten slotte functioneren tãtau’s in de geglobaliseerde wereld als een middel voor culturele uitwisseling en interactie. Tãtau’sleiden zijn een vorm van culturele representatie en leiden tot gesprekken tussen mensen uit verschillende gemeenschappen. De culturele betekenis van tãtau’s is dus ontwikkeld van traditionele symbolen naar verschillende uitingen van kunst, identiteit, verbondenheid en commerciële waarde in een steeds meer geglobaliseerde en onderling verbonden wereld.

Bron: Mallon, S., & Adams, M. (2010). Samoan tattooing, cosmopolitans, global culture. Tatau: Samoan tattoo, New Zealand art, global culture, 15-32.

terug naar Hoofdstuk 5