§8.2 Top 200

Ieder jaar maakt de Volkskrant een lijst met de Top 200 meest invloedrijke Nederlanders. Door jaarlijks deze ranglijst te publiceren, hoopt de Volkskrant de bestuurlijke elite van Nederland in kaart te brengen. Dit zijn personen met belangrijke posities in de maatschappij of mensen die in het verleden deze belangrijke positie hebben verdiend in de politiek, het bestuur of het bedrijfsleven. Volgens de Volkskrant is het belangrijk om deze bestuurlijke elite in kaart te brengen omdat ze een grote invloed hebben, maar vaak niet democratisch gekozen zijn en democratisch gecontroleerd worden.

Hier vind je de Top 200 meest invloedrijke Nederlanders van 2020. Op nummer 1, 2 en 3 staan: Kim Putters (directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau), Jaap van Dissel (Voorzitter van het Outbreak Management Team) en Feike Seibesma (commissaris bij onder andere Philips, De Nederlandse Bank en Unilever). Scrol er eens rustig doorheen. Wat valt jou op aan deze lijst? Hoeveel vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond kom je tegen?

Ook in Amerika wordt ieder jaar zo’n ranglijst gepubliceerd, namelijk in Time Magazine. Zij publiceren ieder jaar de Time 100, met de 100 meest invloedrijke personen wereldwijd. Daarin gaat het niet direct om de bestuurselite, maar onder andere om iconen, pioniers, leiders en artiesten. Afgelopen jaar waren er zelfs drie Nederlanders die deel uit maakten van de meest invloedrijke personen: Frans Timmermans (EU klimaatcommissaris), Geert Jan van Oldenborg (KNMI onderzoeker) en Roger Cox (advocaat).

Ben je benieuwd hoe deze ranglijsten tot stand komen? In dit artikel lees je hoe de lijst van de Volkskrant tot stand komt en hier lees je hoe de Time ranglijst tot stand komt.