§2.1 Pesten

Bij pesten is er sprake van opzettelijk en herhaaldelijk psychisch en fysiek beschadigen van een ander en/of het sociaal uitsluiten van de ander uit de groep. Dat kan door woorden, maar ook door daden. Slachtoffers van pesten worden vaak gepest vanwege het afwijken van de ‘groepsnorm’. 

Vaak denken we bij pesten aan de basisschool of de middelbare school, maar pesten komt ook voor in het volwassen leven. Zo maakte regisseur Frans Bromet de documentaire ‘Homopesten’, over homohaat in Nederland. In de documentaire volgt Bromet verschillende mensen die te maken krijgen met homodiscriminatie. Wat blijkt, is de daders van de pesterijen vaak buurtgenoten zijn. De slachtoffers worden dus uitgesloten van de groep, in dit geval van de groep buurtbewoners. Soms heeft dit zelfs tot gevolg dat slachtoffers zich genoodzaakt voelen om te verhuizen.

Een veelvoorkomende manier van pesten in deze tijd is online pesten, ook wel ‘cyberpesten’ genoemd. Slachtoffers krijgen dan bijvoorbeeld vervelende berichten via WhatsApp of social media, worden uitgesloten van WhatsApp groepen of er worden ongewenst beelden van een slachtoffer verspreid via het internet. 

Wil je meer weten over pesten? In de Module Pesten voor MAW staat nog veel meer informatie en opdrachten over het onderwerp pesten. De module kun je via je docent bestellen. 


Terug naar hoofdstuk 2 Naar §2.1 Opdracht 9