§4.3 Opdracht 14

Om een ideologie meter te kunnen maken, is het allereerst van belang om te weten welke ideologieën je van elkaar wilt onderscheiden en welke kenmerken bij bepaalde ideologieën horen. Kun je de ideologie bijvoorbeeld indelen op basis van een politieke dimensie, zoals links-rechts of progressief-conservatief? En hoe kun je deze kenmerken testen aan de hand van een vraag?

Om je een beetje op weg te helpen met je eigen ideologie meter hebben we een stappenplan voor je gemaakt: 

  1. Beslis welke ideologieën onderdeel worden van jouw ideologie meter. 
  2. Schrijf de kenmerken op per gekozen ideologie. 
  3. Onderzoek hoe de ideologieën van elkaar verschillen en waarin ze op elkaar lijken. Kun je ze bijvoorbeeld indelen op basis van een politieke dimensie? Of zie je verschillen in hoe er binnen de ideologieën gedacht wordt over hoe goederen verdeeld moeten worden?
  4. Bedenk welke vragen zouden kunnen leiden tot een bepaalde ideologie. Als je bijvoorbeeld een onderscheid wil maken tussen liberalisme en socialisme, kun je vragen of een sturende rol van de overheid belangrijk is of niet. Mensen die dat belangrijk vinden, zullen eerder socialistisch dan liberalistisch zijn. 
  5. Maak je beslisboom! Hier vind je verschillende sjablonen voor het maken van een online beslisboom. 

Heb je eerst nog even een opfrisser nodig? Bekijk dan hier een filmpje waarin het kernconcept ideologie nog eens wordt uitgelegd en verschillende ideologieën besproken worden. 


Terug naar hoofdstuk 4 Naar §4.4 Algemene beschouwingen