§5.1 Experimenten

Ben jij een kuddedier? Mensen imiteren heel gemakkelijk het gedrag van anderen, ook al is het nog zo irrationeel. Een voorbeeld hiervan is The elevator experiment. In dit experiment staat iedereen, behalve de proefpersoon met zijn gezicht naar de achterkant van de lift. Wat denk jij, zal de proefpersoon ook omdraaien?

Een ander experiment: een groep kleuters kreeg een keuze voor. Ze werden naar een kamer gebracht, waar ze een marshmallow kregen. Als ze konden wachten om het snoepje op te eten tot de onderzoeker na zo’n 20 minuten (lang voor een kleuter) terugkeerde, dan kregen ze twee marshmallows. De vervolgonderzoeken op latere leeftijden maakten de test spraakmakend. Kleuters die de verleiding wisten te weerstaan, bleken later succesvoller dan de andere. Hoe meer seconden ze konden wachten, hoe beter ze scoorden in hun latere toegangsexamens, maar ook hadden ze een lagere BMI, meer gevoel voor eigenwaarde en stressbestendiger. Hoe zit het met jouw zelfdiscipline?

Een ander voorbeeld is het Bystander Effect. Volgens psychologen zijn mensen op openbare plekken eerder geneigd om door te lopen wanneer iemand bijvoorbeeld valt of hulp nodig heeft, omdat ze op kunnen gaan in de menigte. Mensen kopiëren het gedrag van anderen en voelen zich zo minder verantwoordelijk voor het welzijn van het slachtoffer.

En, wat gebeurt er wanneer in een wachtkamer iedereen bij het horen van een signaal op staat, zou je mee gaan doen denk je? Bekijk het hier:

Social Conformity – Brain Games

Op kleine schaal lijkt imitatie natuurlijk best wel grappig. Maar wat gebeurt er wanneer mensen elkaars wrede gedrag ook kopiëren? De psycholoog Stanley Milgram werd wereldberoemd met zijn ‘schokexperimenten’. Hierbij kregen proefpersonen de rol van leraar en wanneer een leerling een fout maakte, werd de leraren opgedragen om een elektrische schok te geven. Wat bleek? Doodgewone mensen bleken bereid om andere te elektrocuteren.

Het experiment werd nog eens overgedaan in een realityprogramma, waar uiteindelijk een documentaire over werd gemaakt: Le Jeu de la Mort. Mocht je het leuk vinden, kun je de documentaire hier bekijken (helaas geen Nederlandse ondertiteling).