Framing

Framing is het zodanig selecteren van een onderwerp dat een bepaalde interpretatie wordt benadrukt. Maar hoe werkt dat nou in de praktijk? Om je dat uit te leggen, hebben we hieronder verschillende voorbeelden voor je verzameld: 

Overtuigtip – Wat is framing?

Sarah Gagestein: Voorbeeld van framing

Van framing is natuurlijk niet alleen sprake in de politiek. Ook de media hebben een grote rol in hoe ze bepaalde personen of onderwerpen belichten. Een voorbeeld is de Nederlandse actrice Georgina Verbaan, die in haar leven vaak werd geframed als ‘dom’, vertelt ze in dit interview met de Volkskrant

Een ander voorbeeld is de beeldvorming van moslimvrouwen. Fotograaf Cigdem Yuksel analyseerde verschillende foto’s van het ANP onder de zoekterm ‘Moslima’. Wat bleek was dat de vrouwen bijna altijd op straat en met een hoofddoek worden gefotografeerd. Daarmee wordt de hoofddoek gezien als een symbool voor hun religie. Terwijl de vrouwen natuurlijk veel meer zijn dan alleen hun hoofddoek. Ze maken hun eigen keuzes en sommige hebben een beroep als bijvoorbeeld ondernemer, presentator of arts. Natuurlijk zijn er ook moslima’s die geen hoofddoek dragen. Maar toch worden de vrouwen geframed alsof alleen hun religie telt.