§6.1 Politiek als spel
Politiek is te vergelijken met voetbal. In de Champions League spelen er verschillende teams mee. De ene is beter dan de ander. Wie het beste is, komt vanzelf naar voren door het spel. Dat de hele organisatie goed loopt, wordt geregeld door UEFA, het orgaan tussen de voetbalclubs. Zij zorgen voor scheidsrechters en structureren de competitie. Maar om het spel goed te laten verlopen, zijn ook er een boel spelregels. Het is niet de bedoeling dat iemand gaat lopen met de winst, terwijl hij die niet eerlijk verkregen heeft. Zo is het ook met politiek.
Polity zijn de structuren en organisaties, gezaghebbende en gespecialiseerde organisaties. De overheidsorganisatie is de UEFA in de politiek. Politics is de politiek van de machtsstrijd om conflicten op te lossen, waardevolle materiële en immateriële zaken toe te delen of beslissingen te nemen. Het is het spel voetbal zelf, waarbij er winnaars en verliezers zijn. Policy is het beleid is het beleid over hoe de samenleving eruit moet zien en welke middelen hiervoor nodig zijn. Het zijn de spelregels in het spel voetbal.
Vranken beschrijft in zijn boek de maatschappij op een gelijke wijze. Hij schrijft over de toestand van de samenleving van vandaag in toegankelijke taal.
Ook zou je de politiek kunnen vergelijken met een schaakspel. Iedere zet heeft consequenties, dat is heel goed te zien in de serie Borgen. Maar ook in de realiteit is dit het geval. Denk bijvoorbeeld aan het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Sancties die de Europese Unie aan Rusland kan opleggen, zullen gevolgen hebben voor de Europese economie en de betrokkenheid in het conflict. Er is binnen de politiek dus altijd sprake van afwegingen en strategie.