§6.3 Opdracht 15
het stikstofbeleid –
Je hebt het woord stikstof vast al vaak horen vallen in het nieuws. Dat is niet vreemd, want vergeleken met andere landen is Nederland is er in Nederland enorm veel stikstof in de lucht. Het stikstofbeleid moet de te hoge neerslag van stikstof in de natuur regelen. De Raad van State heeft in mei 2019 geoordeeld dat de huidige regels de natuur niet genoeg beschermen. De oplossing vergt een hoop samenwerking van boeren, politiek en milieuorganisaties. Zijn hebben allemaal andere ideeën en voorkeuren, daarom is het stikstofbeleid een onderwerp van een hoop politieke discussie.
coronapas – Tijdens de corona pandemie werd de coronapas ingevoerd om de verspreiding van het virus in te dammen. Zo mocht je alleen met een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag naar bijvoorbeeld een restaurant of de bioscoop. Toen de besmettingen minder werden, werd ook de pas afgeschaft. Alleen voor sommige vakantiebestemmingen heb je de pas nog nodig. Sommige mensen waren het niet eens met deze maatregel. Zo oordeelde zelfs de rechter over een kortgeding, die was aangespannen door twee mensen die vonden dat de pas verboden zou moeten worden. De rechtbank oordeelde dat de pas niet verboden moest worden.
afschaffing lachgas –
Heb jij weleens lachgas gebruikt? Wat veel mensen niet weten is dat het gebruik van lachgas ontzettend schadelijk is voor je gezondheid. Daarom hebben staatssecretaris Blok en minister Grapperhaus in 2020 een wetsvoorstel ingediend, voor het verbod op lachgas als recreatief gebruik. Naar verwachting wordt de wet in 2022 landelijk ingevoerd. Hoe dat beleid gevoerd wordt, lees je in dit artikel.
Lees eens dit nieuwsbericht over de afschaffing van lachgas.
“Wetsvoorstel lachgasverbod maakt einde aan lachgas in gasflessen voor consumenten
Nieuwsbericht | 12-06-2020 | 07:00
Aan lachgas in gasflessen of grote hoeveelheden patronen komt voor consumenten een einde. Dat komt naar voren in het voorstel voor het lachgasverbod, dat Staatssecretaris Blokhuis (VWS) en minister Grapperhaus (J&V) vandaag in consultatie brengen. Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen en daarmee recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Aanleiding was een risicobeoordeling waaruit bleek dat recreatief gebruik van lachgas tot schade aan de volksgezondheid en samenleving leidt. De ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de zorg, technische industrie en horeca, worden van het verbod uitgezonderd.”
Invoering meerouderschap – Het is nu volgens de wet mogelijk om twee ouders (m/v/x) te hebben. Steeds vaker zijn er meer dan twee ouders betrokken bij de opvoeding van een kind. Bijvoorbeeld, een stel met twee mannen die een kind krijgt met een moeder waar zij geen liefdesrelatie mee hebben. Vanuit deze verandering in de samenleving wensen sommige mensen een uitbreiding van de wet, waar meerouderschap mogelijk is. In een brief van de minister voor rechtsbescherming wordt het volgende hierover geschreven: “Het kabinet ziet in de samenleving dat de manier waarop mensen ouderschap invullen meer divers wordt. Duidelijk is ook dat waar meer personen actief bij de opvoeding van een kind betrokken zijn, de relatie met die personen van groot belang is voor het kind. […] Toch heeft het kabinet aangegeven op dit moment niet te kiezen voor het treffen van een regeling voor meerouderschap en meeroudergezag.”
klimaatakkoord – Neem hier eens een kijkje voor meer informatie over het klimaatakkoord.
de ‘sleepwet’ (Wiv) – De sleepwet is een bijnaam voor Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Op 21 maart 2018 was er in Nederland een raadgevend referendum over deze wet. Een meerderheid van de Nederlanders stemde tegen, maar de wet kwam uiteindelijk toch in het wetboek terecht. De inlichtingendienst hebben nu de mogelijkheid om mensen af te tappen die niet perse verdacht worden, maar mogelijk in de buurt van de verdachte(n) leven. Dit filmpje van Zondag met Lubach legt haarfijn uit wat de wet voor invloed heeft op jouw privacy.Miljoenennota – Elk jaar op prinsjesdag presenteert het Kabinet de miljoenennota. Daarin legt de regering uit op welke manier ze de komende tijd het geld gaan besteden. In een gouden koffertje komt de minister van financiën naar de Tweede Kamer. Meer weten over prinsjesdag? Kijk dit filmpje!