§6.1 Vertrouwen in het politieke systeem

Onvoldoende representatie en representativiteit kan boze burgers opleveren. Logisch ook, want leiders die niet naar hun volk luisteren, hun eigen ding doen en zo makkelijk het volk kunnen onderdrukken, worden ook wel dictators genoemd. Daarom ook de opstanden in HongKong. De burgers in HongKong komen in verzet tegen de Kim Jong-un die hen overheerst, en niet representeert. De HongKongers zijn namelijk veel westerser, en voelen geen verwantschap met het communisme. Maar HongKong wordt steeds minder onafhankelijk van de macht van China. Daarom gaan ze de straat op. Zie het hier hoe ontzettend goed de protesten georganiseerd zijn. Dat is namelijk nodig om ‘veilig’ te kunnen protesteren en in opstand te komen tegen de leider. Zie het hier op NOSop3

Het vertrouwen van Nederlanders in het politieke systeem wordt elk jaar gemeten door onder andere het CBS en Ipsos. Volgens het CBS is het vertrouwen in de politiek tussen 2012 en 2020 flink toegenomen, daarbij gaat het over vertrouwen in ambtenaren, de Tweede Kamer en de Europese Unie. 

Maar tijdens de corona crisis is het vertrouwen in de politiek fors gedaald. Dat is terug te zien in de cijfers van 2021. Zo is het vertrouwen in zowel de landelijke politiek, het kabinet en de premier afgenomen. Waar in 2020 de 38% van de bevolking weinig vertrouwen had in de landelijke politiek, had in 2021 61% van de bevolking weinig vertrouwen in de landelijke politiek. De redenen die hiervoor worden gegeven zijn onder andere de langdurende formatie, het woningtekort en het beleid op het gebied van gezondheid. Ook wordt de toeslagenaffaire genoemd als een aanleiding voor het dalende vertrouwen. 

Volgens politicoloog Tom van der Meer is het belangrijk dat er in een democratie geen sprake is van blindelings vertrouwen in de overheid. Vertrouwen in de politiek is volgens van der Meer in belangrijke mate een reflectie van hoe de democratie en de regering functioneren. Het is daarom belangrijk voor de democratie: actief monitorende en kritische burgers houden de democratie scherp. 

Benieuwd hoe de cijfers van Ipsos tot stand kwamen? Onderzoeksbureau Ipsos hield vorige week een steekproef onder 1993 stemgerechtigde Nederlanders. Het gaat om een representatieve steekproef, waarbij afwijkingen tussen de samenstelling van de deelnemers van de steekproef en de samenstelling van de Nederlandse bevolking zijn gecorrigeerd voor bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en regio. De gegevens zijn verzameld van woensdag 8 september tot en met dinsdagochtend 14 september 2021. Bron: NOS