§9.4 Minimumstraffen

De invoering van minimumstraffen is een veelbesproken onderwerp in de politiek. Het houdt in dat wanneer er een misdrijf gepleegd wordt, er een minimale straf opgelegd moet worden door de strafrechter. In 2012 werd door het kabinet een wetsvoorstel minimumstraffen ingediend bij de Tweede Kamer: 

Het wetsvoorstel hield in dat er voor veroordelen die herhaaldelijk een zwaar misdrijf hebben gepleegd een minimumstraf opgelegd moeten krijgen. Het doel van dit wetsvoorstel was om Nederland veiliger te maken door recidivisten zwaarder te straffen. 

Het wetsvoorstel is uiteindelijk ingetrokken door de minister van Justitie. In de officiële bekendmaking kunnen we lezen waarom dat precies was. Uit vergelijkend onderzoek met België, Frankrijk en Duitsland bleek namelijk dat de invoering van minimumstraffen niet direct effectief is voor de bestrijding van criminaliteit. 
Politieke partijen hebben verschillende standpunten wanneer het gaat over minimumstraffen. Zo is de SP bijvoorbeeld tegen de invoering van minimumstraffen, omdat het de vrijheid van de rechter aan zou tasten. Volgens de SP levert de rechter maatwerk door te kijken naar de ernst van het delict, de omstandigheden en de dader en dat zou niet meer mogelijk zijn wanneer er minimumstraffen worden ingevoerd. De PVV daarentegen is juist voor de invoering van minimumstraffen. Volgens Wilders moet er strenger worden opgetreden tegen criminelen en met name personen die herhaaldelijk in de fout gaan.