§3.1 Verjaardagen
In andere culturen worden verjaardagen heel verschillend gevierd. Elke cultuur houdt er andere gewoontes op na. In het boek las je al over de Russische cultuur, waar jarigen elkaar aan de oren trekken.
In Nederland vieren we iemands verjaardag op zijn of haar geboortedag. Als je bent geboren op 17 april 2002, dan vier je je verjaardag ieder jaar op 17 april. In sommige landen wordt je verjaardag gevierd op je naamdag. In Spanje bijvoorbeeld, waar bijna iedereen katholiek is, viert men hun naamdag. De dag, die Dia de Sante genoemd wordt, is de verjaardag van een heilige. Kinderen worden bij hun doop vernoemd naar een heilige en wanneer hij jarig is, vieren de Spanjaarden hun naamdag. De naamdag wordt in veel meer landen in Europa gevierd, voornamelijk in Zuidoost-Europa.
Ook in China vieren ze een verjaardag heel anders dan wij hier gewend zijn. Het is echt een familiefeest met specifiek eten, in elk geval voor de jarige. Hij of zijn moet kippeneieren, Shoutaobao en bami eten. Shoutaobao zijn perzikvormige broodjes met vulling en bami wordt gegeten omdat het symbool staat voor lang leven. In China maakt het ook uit hoe oud je wordt. Een leeftijd die eindigt op een negen is belangrijker en krijgt een groter feest dan een leeftijd die eindigt op een ander cijfer.
Ook in Suriname is er verschil per leeftijd in hoe groot het feest is dat gevierd wordt. Wanneer je een leeftijd bereikt die deelbaar is door 5, dan is dat belangrijker en extra feestelijk.
In het Westen is het gebruikelijk om de woonkamer te versieren met slingers en ballonnen. Op een taart staan vaak kaarsjes, die de jarige moet proberen in één keer uit te blazen.
In Nederland vieren kinderen hun kinderfeestje, waarbij eigen kleine tradities horen. Zo is er vaak een ‘meegeefzakje’ met wat snoep wat de kinderen mee naar huis krijgen. Ouders geven gemiddeld €110 uit aan het kinderfeestje van hun kind. Op een kinderfeestje komen gemiddeld 7 kinderen en die krijgen van te voren allemaal apart een echte uitnodiging.