§3.5 De paralympics

Ludwig Guttman is de oprichter van de Paralympische spelen. De Duitser was neuroloog en was van mening dat patiënten van het ziekenhuis waar hij werkte meer zelfvertrouwen kweken en fysiek sterker worden als ze gaan sporten. Hij richtte de Stoke Mandeville-Spelen voor gehandicapten op, die in 1952 waren uitgegroeid tot een bekend evenement, waaraan sporters meededen uit 130 verschillende landen.  Dit bleef doorgroeien en in 1960 werden de eerste Paralympische Spelen gehouden, waar 400 mensen aan meededen. 

Niet alleen mensen met een fysieke handicap zoals verlamming mogen meedoen aan de Paralympische Spelen, ook mensen met bijvoorbeeld een hersenverlamming mogen meedoen. Tegenwoordig zijn er wel 4200 deelnemers. Wat bijzonder is, is dat het hierbij gaat om wat mensen wél kunnen. In het dagelijks leven worden ze meestal juist geconfronteerd met wat ze niet kunnen, maar hier is het andersom.

De eerstvolgende Paralympische Spelen zijn de Zomerspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Vanuit Nederland coördineert NOC*NSF de Paralympische Spelen.

terug naar hoofdstuk 3naar protesten (§3.5)