§6.1 Waterbeheer

Het water is onze vriend en vijand tegelijk. Het waterbeheer is in Nederland in handen van Rijkswaterstaat. Zij zorgen ervoor dat er geen tekort aan water is, maar ook geen overschot wat zou kunnen leiden tot overstromingen.

Bij hoogwater is er constante dreiging van overstromingen. Rijkswaterstaat staat 24 uur per dag paraat, mocht er iets gebeuren. Maatregelen die ze nemen om het onder controle te houden, zijn bijvoorbeeld de Deltawerken. Dit is Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. Dat is nodig omdat bij overstroming 60% van Nederland onder water komen te staan, en dat moet natuurlijk voorkomen worden. Maar het zijn niet alleen de Deltawerken die ons beschermen. Andere maatregelen kun je lezen in het Deltaprogramma

Veel Nederlanders vinden het heel gewoon dat ons water zo schoon en veilig is en dat er altijd genoeg van is. Het initiatief Ons Water wil mensen daar meer bewust van maken, hieronder zie je daarvan een kort filmpje (1:46 min).

Zo mag je oude verf niet door de gootsteen of wc spoelen, maar moet je dat naar de chemokar brengen. Voor medicijnresten geldt hetzelfde, ze vervuilen het drinkwater. Autowaswater mag je in sommige gemeentes wel in het riool laten lopen, maar in andere niet. Dat heeft ermee te maken dat het riool soms uitkomt in open water. Check dat dus even voordat je een auto op straat gaat wassen!

terug naar hoofdstuk 6naar de functies van politieke partijen (§6.2)