§12.2 Begroetingsrituelen van andere culturen
Mensen die we niet erg goed kennen, geven we hier in Europa een hand. Als we mensen goed kennen dan wordt er vaak bij gekust. Zelfs binnen Europa zijn er verschillen in het aantal zoenen dat geven. In Nederland wordt vaak drie keer gekust op de wang, in Frankrijk kan dat wel vier of vijf keer zijn. In Duitsland krijg je één of twee zoenen.
In het Midden-Oosten zoenen mannen elkaar drie keer, maar mannen en vrouwen doen dat juist niet en zij schudden ook geen handen. In de moslimwereld is het niet gebruikelijk dat man en vrouw in het openbaar affectie naar elkaar tonen. Ook is het geen goed idee om daar je duim op te steken. Het betekent dan namelijk geen ‘oké’, maar het is vergelijkbaar met het opsteken van je middelvinger.
In Azië begroeten mensen elkaar vaak met een buiging. Dit wordt bijvoorbeeld in Japan gedaan, waar er verschil zit in hoe ver je naar beneden buigt. In Thailand doen mensen de ‘wai’, die je op de afbeelding hiernaast ziet. Je doet dan je handpalmen tegen elkaar aan voor je borst en je maakt een kleine buiging. Voor ons de meest gekke begroeting is waarschijnlijk die van Tibet. Daar steken ze hun tong uit naar elkaar. Dit komt van een vroegere Tibetaanse koning met een zwarte tong, waar mensen erg bang voor waren. Om de ander ervan te verzekeren dat je geen kwaad gaat doen, geen zwarte tong hebt, steken mensen daarom hun tong uit.
Tot slot Nieuw-Zeeland. Daar is het in het binnenland gebruikelijk om elkaars voorhoofden en neuzen tegen elkaar te duwen. De groet, genaamd ‘Hongi’ wordt ook gedaan door Eskimo’s. Ze geloven daarbij dat je levensadem uitwisselt, wat je als bezoeker één maakt met de inheemse bevolking.
terug naar hoofdstuk 12naar manieren in een masculiene cultuur (§12.2)