§13.4 De omgang van Europa en Frontex met vluchtelingen
Frontex is een agentschap van de Europese Unie, dat zich bezig houdt met de grenzen van Europa. Ze zijn ‘the European Border and Coast Guard‘, een soort grenswacht dus. Ze hebben geen invloed op het beleid van de Europese Unie wat betreft vluchtelingen, ze voeren dat vooral uit. Toen in 2015 de zogenoemde ‘vluchtelingencrisis’ uitbrak, kreeg Frontex het druk. In landen aan de randen van Europa was veel onrust en daarom wilden veel mensen vluchten naar Europa. De migranten kwamen Europa binnen in onder andere Turkije, Griekenland, Hongarije en Italië.
De Europese Unie stelde na erg veel overleg in september 2015 een plan op om 160.000 vluchtelingen min of meer te verdelen over Europa. Maar niet alle landen stonden daarom te springen en de uitvoering van het plan verliep daarom ook erg traag. Begin 2017 waren er in in de hele EU nog maar 14.000 migranten overgenomen. Het plan werd bijgesteld naar 33.000 vluchtelingen in plaats van 160.000. Al sinds de start van de herverdeling weigeren de Visgradlanden, Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, om mee te werken.
In dit nieuwsartikel van de NOS kun je een filmpje kijken waar de standpunten van verschillende EU landen ten opzichte van de verdeling van migranten worden uitgelegd. In een speciale migratietop in juni 2018 kwamen de regeringsleiders weer bijeen om te overleggen. Ze werden het daar met elkaar eens dat er een Europese visie moet komen en dat ze samen moeten werken. Ze maakten alleen nog steeds geen concrete afspraken over ze de migranten verdeling gaan aanpakken. Er is dus niet echt één antwoord op de vraag hoe Europa om gaat met vluchtelingen. Europese samenwerking op dit gebied is nodig, maar over de vorm hiervan wordt nu al een paar jaar gediscussieerd.
terug naar hoofdstuk 13naar het glazen plafond en old boys network (§13.5)