§13.6 Prachtwijken en krachtwijken

Op 22 februari 2007 trad kabinet Balkenende IV aan met Ella Vogelaar als minister van Wonen, Wijken en Integratie. Een maand later publiceerde zij een lijst van veertig probleemwijken, waar tijdens de periode van het kabinet in geïnvesteerd ging worden om ze te verbeteren. 

Deze probleemwijken noemde zij krachtwijken, die omgevormd moesten worden in ‘prachtwijken’. Tien jaar later zijn is er in deze wijken veel veranderd, maar toch krijgen de meesten nog steeds het label ‘zwak’ in de Leefbaarheidsbarometer. De Leefbaarheidsbarometer geeft iedere wijk, stad en gemeente in Nederland een label van uitstekend tot zeer onvoldoende. Als je op de kaart van de Leefbaarheidsbarometer inzoomt op Den Haag, zie je dat krachtwijken Schilderwijk, Moerwijk en Transvaal uit 2007 nog steeds geen voldoende scoren. Zoek ook eens op welk label de buurt waar jij woont krijgt. Als je op de buurt klikt, kun je zien hoe jouw buurt scoort op ‘woningen’, ‘bewoners’, ‘voorzieningen’, ‘veiligheid’ en ‘fysieke omgeving’.

Nieuwsuur heeft ingezoomd op Schiedam en bekeek wat er daar veranderde. De wijk Nieuwland stond op de lijst van minister Vogelaar en onderging veel verbeteringen. Dit waren echter vooral verbeteringen aan het uiterlijk, zoals het opknappen van huizen en de winkelstraat. Ook criminaliteit is hard aangepakt. Er is dus veel verbeterd, maar nog steeds wonen er erg veel werklozen. En daarnaast is de gemeente andere probleemwijken die niet op de lijst stonden uit het oog verloren. Zij zijn over de jaren heen verslechterd, waardoor Schiedam nu meer wijken heeft die onvoldoende scoren. In dit artikel kun je meer lezen over Schiedam en je kunt een filmpje zien waarin verteld wordt over de wijk Nieuwland.

terug naar hoofdstuk 13naar hoofdstuk 14