§4.3 Tips voor een literatuurstudie
Bij een literatuurstudie ga je op zoek naar bestaande literatuur over jouw onderwerp. Je verzamelt zelf (nog) geen nieuwe gegevens, maar gebruikt bestaande. Daarbij is het van belang dat je kunt vinden wat je nodig hebt. Dit hangt af van de term die je gebruikt om te zoeken, de zoekterm, en waar je naar artikelen zoekt. Als je op startpagina.nl gaat zoeken naar wetenschappelijke gegevens over criminaliteit kom je niet ver.
Allereerst de zoekterm.
-Schrijf drie belangrijke woorden op voor jouw onderzoek. Zet niet je hele onderzoeksvraag in Google, maar gebruik kernwoorden. Stel dat je onderzoek wilt doen naar hoe goed jongens en meisjes presteren op school. Drie zoekwoorden kunnen dan zijn: geslacht, prestatie en school.
– Schrijf nu zoveel mogelijk synoniemen op voor je zoekwoorden. In plaats van ‘prestatie’ kun je ook zoeken naar ‘cijfers’ of ‘schoolresultaten’. Naast ‘school’ kun je ‘onderwijs’ of ‘klas’ gebruiken, en in plaats van ‘geslacht’, zou je ook kunnen zoeken op specifiek ‘jongens’ of ‘meisjes’. Misschien is er wel een artikel gewijd aan wat voor cijfers meisjes halen op de middelbare school. Dit artikel kan je misschien wel gebruiken, ook al komt het woord geslacht er niet zo vaak in voor. Denk daarnaast ook aan enkelvoud en meervoud van een woord. In plaats van ‘meisjes’, kan je misschien met het woord ‘meisje’ meer artikelen vinden. En in plaats van ‘schoolresultaten’ levert ‘schoolresultaat’ misschien wél precies op wat je zoekt.
-De laatste tip wat betreft je zoekterm, is dat je ook in het Engels kunt zoeken. Sommige onderzoeken zijn misschien te ingewikkeld, maar een kort artikel kan wel goed te begrijpen zijn en kan precies zijn wat je zoekt.
Denk dus aan synoniemen, enkel- of meervoud, en Engels.
Daarnaast maakt het ook uit waar je zoekt naar je artikelen. Een paar tips:
– De bibliotheek/mediatheek op je school. Vraag de medewerkers daar of ze nog een goed boek weten bij jouw onderwerp. Een boek is vaak geschreven op basis van verschillende onderzoeken en dus goed onderbouwd.
– Google Scholar. Dit is een databank met wetenschappelijke artikelen, waar je dus geen informatie zult vinden die helemaal verzonnen is, zoals bij Google’s normale zoekmachine wel kan gebeuren
– Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft veel cijfertjes ter beschikking over Nederland en schrijft ook interessante artikelen die je op weg kunnen helpen
– Het Sociaal Cultureel Planbureau doet ook veel onderzoek in Nederland en deze rapporten kun je ook lezen en downloaden