§5.2 Noord-Korea

Al sinds 1945 is Korea in tweeën gesplitst: Noord-Korea en Zuid-Korea. Noord-Korea hoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het kamp van de Sovjet-Unie, Zuid-Korea was in bezit van de Verenigde Staten. In 1948 werd Noord-Korea een zelfstandige staat.

De afgelopen jaren heeft Noord-Korea ondergrondse kernproeven gehouden, die de Verenigde Naties (VN) heeft verboden en waar zij ook voor getekend hebben. In februari 2013 hielden ze de derde. Hierna legde de VN nieuwe sancties op aan Noord-Korea, ze stelden reisverboden in en bevroren bankrekeningen. Een maand later verbrak Noord-Korea daarop de wapenstilstand met Zuid-Korea.

Zo gebeuren er vaker dingen die de situatie onrustiger maakte. Recentelijk, in juli 2017, testte Noord-Korea twee langeafstandsraketten De VN legde nieuwe sancties op Noord-Korea en daarna begonnen Noord-Korea en de Verenigde Staten te dreigen met het afvuren van raketten. Deze onrust ging verder dan alleen de VS en Noord- en Zuid-Korea. Ook Duitsland en China bemoeiden zich ermee. Toen de Noord-Koreanen later in diezelfde zomer nogmaals raketten afvuurden rondom Japan, besloot de VN een handelsembargo op te leggen. Ook de Franse president Macron bemoeide zich toen met de situatie.

Nu in 2018 de Olympische Winterspelen gehouden worden in Zuid-Korea worden de verhoudingen tussen de landen op scherp gezet.

Tijdens de Winterspelen leek het weer koek en ei tussen Noord- en Zuid-Korea…


Maar het blijft spannend omdat we zo weinig van Noord-Korea weten. Het is erg lastig om het land binnen te komen, en al helemaal om dan te mogen filmen. Voor veel mensen is het onbekend hoe de cultuur in het land is en hoe het eraan toe gaat. Dit filmpje van schooltv geeft een kijkje in het land Noord-Korea.

terug naar hoofdstuk 5naar het dilemma van de collectieve actie (§5.2)