Schuld- en schaamtecultuur

De Online Portal van het vak maatschappijwetenschappen

Een boer laten aan tafel als je op bezoek bent bij iemand.. Schaam je! Daarentegen is dat in China heel normaal. De Chinese cultuur verschilt daarin heel erg van onze Westerse cultuur. Lees hier welke tafelmanieren zij nog meer hebben, die bij ons al snel als onfatsoenlijk gezien worden: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/137505-boeren-laten-na-het-eten.html#:~:text=Een%20boer%20laten%20na%20het,vaak%20boeren%20na%20het%20eten.

Sorry zeggen is in de westerse cultuur vrij normaal. De Nederlandse, westerse schaamtecultuur bestaat uit vijf ingrediënten. Je herkent ze vast omdat je ze op de basisschool in de kleuterklas geleerd hebt:

  • 1) Je zegt sorry
  • 2) Zelfs al heeft iemand anders je gezien, dan zeg je nog steeds sorry
  • 3) ‘Sorry’ wordt overtuigend, met berouw gebracht
  • 4) Je moet je misstap herstellen
  • 5) Je moet een reden geven voor je wangedrag

Toch zijn er andere subculturen die deze Nederlandse schaamtecultuur niet kennen. De schaamtecultuur onder Marokkanen is namelijk meer ‘als je een vent bent, beken je niet. Dit zorgt ervoor dat misdaad minder goed kan worden opgelost, zeggen deskundigen. Maar ook bij de politie hangt er een soortgelijke schaamtecultuur. ‘Je valt een collega niet af’. Loyaliteit is belangrijker dan eerlijk zijn. Wil je hier nog meer over weten? Lees het artikel hier verder. https://www.parool.nl/nieuws/schaamtecultuur-onder-marokkanen-hindert-oplossen-misdaad~b4d17088/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F