Algemene informatie bij paragraaf 1.4

De Online Portal van het vak maatschappijwetenschappen

Culturen kunnen veranderen. In de Verenigde Staten vinden veel mensen dat ze het recht hebben om zich met een wapen te verdedigen. Dat zie je terug in het aantal wapens in het land. Er wordt geschat dat er minimaal 120 vuurwapens per 100 inwoners zijn. Door veel schietpartijen vinden sommige Amerikanen nu dat er iets veranderen moet rondom het wapenbezit. Daarmee wordt dan de cultuur veranderd. Culturen zijn dan ook relatief, ze zijn plaats- en tijdgebonden.

Taal heeft te maken met cultuur. In Nederland is de Nederlandse deel van de dominante cultuur, maar er zijn ook regionale talen en dialecten. NOS op 3 zocht uit hoe je omgaat met dialect op je werk:  https://www.youtube.com/watch?v=1Kc2uPZ2AJE .
Meer over dialecten? Kijk het filmpje over uitschelden en lachen of over trots zijn op je taal

Een groep die protesteert tegen de dominante Nederlandse cultuur is Extinction Rebellion. Deze tegencultuur vraagt aandacht voor het klimaat door bijvoorbeeld openbare plekken te blokkeren. Aanhangers laten zich daarbij regelmatig oppakken door de politie. Waarom ze dat doen? Kijk onderstaand filmpje. https://youtu.be/5_sR2kcIIv0 

Daarnaast zijn er ook nog jongerenculturen (ook wel: plaatsgebonden subculturen) Een voorbeeld daarvan zijn de Nozems, een cultuur die van 1955 tot ongeveer 1970 bestond. Zij waren te herkennen aan hun vetkuiven en leren jacks en reden vaak op een bromfiets. Nozems luisterden vaak Rock & Roll en hingen rond, waarbij ze zich gedroegen als vandalen. Hierdoor ontstond er in de samenleving een negatieve sfeer rondom hen. 

In het filmpje hieronder hoor je meer over het ontstaan van jongerenculturen. Ook Schooltv maakte een aflevering over jeugdculturen in de jaren ’60. Dit langere filmpje (8:39 min) kun je hier vinden.

Jeugdculturen