§3.5 The American Dream

The American dream is het idee dat als iemand maar hard genoeg werkt, alles zou kunnen bereiken. Een set aan idealen zoals democratie, rechten, gelijkheid, en vrijheid zou er voor zorgen dat er in de Amerikaanse maatschappij altijd mogelijkheid is tot opwaartse sociale mobiliteit. 

Een term die heel goed past bij het idee The American Dream, is meritocratie. Dat houdt in dat de sociaal-economische positie van ieder individu is gebaseerd op je eigen verdiensten. Het gaat daarbij dus niet alleen om in welke positie je geboren bent, maar meer om wat je doet. 

The American dream is zichtbaar in verschillende films, waarbij the American dream zowel als waarheid gepresenteerd wordt, als bekritiseerd wordt. Critici van The American Dream spreken vaak over een keerzijde van dit ideaal: als iemand niet succesvol is en zich omhoog gewerkt heeft op de ladder, ligt dit dan aan degene zelf? Wordt The American dream in de volgende voorbeelden gevierd of bekritiseerd? 

Een van de bekendste films waarin the American dream wordt gerepresenteerd is American Beauty (1999). De hoofdpersoon Lester leeft een op het oog perfect leven: hij woont in een mooie buurt, heeft een succesvolle vrouw en een dochter van wie hij veel houdt. Toch is hij niet gelukkig: hij voelt zich opgesloten in zijn werk en is niet blij met zijn relatie. Lester besluit te gaan rebelleren: hij zegt zijn baan op, wordt verliefd op een vriendin van zijn dochter, koopt een nieuwe auto en gaat heel veel sporten. Uiteindelijk leidt de rebellie van Lester tot een tragedie. Hoe hard je ook probeert, aan je lot kun je niet ontsnappen. 

Een andere bekende film is Forrest Gump. Forrest is een jongen die in zijn jeugd veel gepest wordt omdat hij ‘anders’ is dan anderen, doordat hij een laag IQ heeft en problemen en beugels om zijn benen draagt. Er wordt niet veel van hem verwacht, maar uiteindelijk krijgt hij veel voor elkaar: een beurs op de Universiteit, een onderscheiding vanwege zijn rol in de Vietnamoorlog en is enorm goed in pingpong. Daarnaast is hij ook belangrijk geweest voor veel historische figuren en ontwikkelingen. Ondanks zijn mentale handicap, laat de film zien dat als je hard werkt, veel dingen mogelijk zijn.

Wil je van meer films weten hoe ze the American dream representeren? Bekijk dan deze lijst! 


Terug naar hoofdstuk 3 Naar H3 Debatvaardigheden