§4.1 Kernconcepten toepassen op bronnen & elementaire statische informatie
Kernconcepten toepassen
Bij het vak maatschappijwetenschappen leer je hoe je kernconcepten kunt toepassen op een bron. Je kunt de kernconcepten eigenlijk zien als gereedschap om maatschappelijke verschijnselen te begrijpen. Zoals een timmerman gereedschap heeft om een kast in elkaar te zetten, zo hebben sociale wetenschappers instrumenten nodig om maatschappelijke verschijnselen en problemen te begrijpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vergrijzing, orgaandonatie en de opkomst van populistische partijen.
Om je op weg te helpen met het gebruiken van het gereedschap, geven we je hier een voorbeeld van hoe je een kernconcept kunt toepassen. Bekijk daarvoor het volgende interview met de maakster van de documentaire Liever Kroes:
Nelly dos Reis over haar documentaire Liever Kroes?! | De Sociëteit
Kijkvraag: Leg uit waarom het in de documentaire Liever Kroes over identiteit gaat.
Antwoord: Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en andere voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt voor zijn eigen persoon en dat is afgeleid van zijn perceptie over de groepen waar hij wel of juist ook niet deel van uitmaakt. De documentaire Liever Kroes gaat over de manier waarop Nelly haar haar draagt. Waar ze vanaf haar tiende haar haar ‘relaxte’, kiest ze er nu voor om haar natuurlijke haar te omarmen. De documentaire laat zien dat het haar van Nelly een hele grote invloed heeft op haar zelfbeeld en afhankelijk is van een bepaald schoonheidsideaal. Dit schoonheidsideaal heeft te maken met de groep waar ze bij hoort: doordat vriendinnetjes stijl haar hadden; wilde zij dat ook graag. Het proces waarbij ze besluit haar haar niet meer te relaxen, gaat daarom ook over zelfacceptatie. Nelly’s haar is dus eigenlijk een symbool voor haar identiteit: het beeld dat ze van zichzelf heeft, uitdraagt en afhankelijk is van de groepen waar je van uitmaakt.
Kortom, je moet het kernconcept dus kunnen uitleggen en kunnen linken aan de context van het maatschappelijke verschijnsel, in dit geval de documentaire.
Bronnen onderscheiden
Daarnaast leer je bij maatschappijwetenschappen om bronnen te onderscheiden. Wanneer je een bron gebruikt, is het belangrijk dat je weet of een bron betrouwbaar en representatief is. Het is belangrijk dat een bron berust op objectieve informatie en niet op subjectieve meningen, gevoelens en (voor)oordelen. Denk dus kritisch na voordat je een bron gebruikt:
Betrouwbaarheid van bronnen || Hulp bij je profielwerkstuk
Elementaire statistische informatieAls laatste moet je bij maatschappijwetenschappen statistische informatie uit grafieken en tabellen kunnen interpreteren. Zo moet je de x-as en de y-as kunnen aflezen, absolute en relatieve getallen kunnen interpreteren en moet je centrum- en spreidingsmaten kunnen aflezen, zoals het gemiddelde, mediaan, modus, spreidingsbreedte, standaarddeviatie en significantie. Wiskunde komt dus toch nog goed van pas!
Terug naar hoofdstuk 4 Naar §4.1 Verschillende onderzoeksvragen