5.2 Het poldermodel
Nog even je geheugen opfrissen over de parlementaire democratie? Bekijk dit filmpje:
In dit filmpje over de verzorgingsstaat wordt ook het poldermodel nog even uitgelegd. Heb je nog even een extra uitleg nodig? Bekijk het hier:
Het woord polderen verwijst vandaag de dag naar (langdurig) overleg tussen actoren om samen tot een besluit te komen. De oorsprong van dit poldermodel ligt in de Middeleeuwen, toen de eerste dijken aangelegd werden. Deze dijken kwamen er enerzijds om het land te beschermen tegen water en anderzijds om nieuw land te winnen. Ondiepe gebieden werden drooggelegd door er dijken omheen te bouwen en kregen de naam ‘polder’. Het bouwen van dijken kon alleen door samenwerking tussen boeren, burgers en de adel. Zij moesten er samen uit zien te komen en daar komt het poldermodel dus vandaan. Meer over het bouwen van dijken in de Middeleeuwen kun je zien in een filmpje van Schooltv.
Rijkswaterstaat heeft samen met de waterschappen het beheer over het water. Ze voorkomen watertekorten en -overschotten, overstromingen dus. Daarvoor nemen ze verschillende maatregelen, zoals de Deltawerken. Dat is het grootste Nederlandse verdedigingssysteem tegen hoogwater langs de kust. Zo’n systeem hebben we nodig, omdat bij een overstroming wel 60% van Nederland onder water zou komen te staan.
Veel Nederlanders vinden het inmiddels gewoon dat je niet bang hoeft te zijn voor overstromingen, dat het drinkwater altijd schoon is en dat er altijd genoeg water is. Maar waterschaarste is nog steeds een actueel onderwerp. Op onderstaand kaartje zijn de landen te zien waar waterschaarste is en ook Nederland hoort daarbij.
Bron: Universiteit Twente.
De Nederlandse overheid is daarom bezig om zoet water als collectief goed voor ons allemaal te behouden. En ook burgers maken zich zorgen over de ‘waterafdruk’. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe het komt dat er waterschaarste is. In dit filmpje wordt uitgelegd wat waterschaarste is:
Het heeft ook alles te maken met de ‘ecologische’ voetafdruk. Dat is namelijk hoeveel grond- en wateroppervlakte jij gebruikt voor jouw consumptieniveau, en alles wat er nodig is om jouw afval te kunnen verwerken. In de VS gebruiken ze nog veel meer water en afval. Dat moet allemaal weer verwerkt worden. Dat heeft impact op de houdbaarheid van onze aarde.
Bron: Global Footprint Network, 2010.
We gaan even terug naar het begrip ‘polderen’. Een nadeel van het poldermodel is dat het overleggen soms lang kan duren. Zoals je gelezen hebt in het boek, zijn er ook andere methoden, zoals de demonstreren, zoals de gele hesjes in Frankrijk. Maar dat is ook niet altijd effectief. Het nadeel is dat demonstraties vaak veel minder vreedzaam gaan dan overleggen.