§5.3 Etiketten plakken
Mensen houden van categoriseren, het maakt de wereld namelijk overzichtelijk. Denk maar eens aan online webshops van verschillende modeketens. De kleding is vaak gecategoriseerd in ‘mannen’ en ‘vrouwen’, en kledingstukken in bijvoorbeeld ‘broeken’ en ‘shirts’. Maar wat nou als jij je niet als man of vrouw identificeert of als je op zoek bent naar een jumpsuit? Categoriseren of een etiketje plakken wordt niet altijd gewaardeerd, omdat het vaak generaliserend is.
Hetzelfde geldt voor de politiek: een etiketje plakken op een politieke partij wordt niet altijd gewaardeerd. Een voorbeeld hiervan is de Partij voor de Vrijheid, die in 2009 door de Anne Frank stichting als extreem rechts of fascistisch gekwalificeerd werd. Verklaringen hiervoor volgens de stichting zijn onder andere de spreekstijl van Wilders waarbij politieke tegenstanders ‘verbaal worden besmeurd’ en de nadruk op de ideologie die sterk nationalistisch van aard is.
Maar deze etikettering moet wel worden genuanceerd. Onderzoekers wijzen er namelijk op dat de partij absoluut geen geweld accepteert en zich distantieert van de denkbeelden van Hitler.
Wilders zelf was op z’n zachtst gezegd niet blij met het extreem rechtse etiket dat zijn partij opgeplakt kreeg. In een reactie liet hij weten dat ‘zijn partij democratisch is gekozen en alleen maar democratische middelen gebruikt.
Een ander voorbeeld is de nieuwe partij BIJ1, die door sommigen ook wel communistisch wordt genoemd. Zo schrijft Dave Ensberg Kleijkers in een artikel dat ‘het BIJ1-programma een moderne versie van het Communistisch Manifest is’, omdat de partij sterk anti-kapitalistisch denkbeelden heeft en de macht bij burgers in plaats van instituties wil leggen.
Vergelijk de standpunten van de PVV of BIJ1 eens met de definitie van het fascisme of het communisme. Vind jij dat de PVV fascistisch of dat BIJ1 communistisch zou kunnen worden genoemd? En waarom?