§6.3 Functies van de media
Massamedia zoals tv, radio, kranten, weekbladen, internet en ‘sociale media’ vormen een grote macht. Er wordt ook wel gezegd dat ze de vijfde macht zijn. De eerste macht is het parlement, de tweede macht is het kabinet, de derde macht zijn de rechters, de vierde macht de ambtenaren en de vijfde macht de media.
Massamedia hebben dan ook de volgende functies: informeren, amuseren, socialiseren en binden. De media hebben ook een rol in de democratie, denk maar aan programma’s over politiek of over misstanden. Maar ook de programma’s die juist amuserend zijn hebben een functie, want door te kijken naar programma’s als het Eurovisie Songfestival of het WK-voetbal voelen mensen zich verbonden met elkaar. De volgende functies van de massamedia voor de democratie worden onderscheiden:
- Informatie: kennis over maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het journaal.
- Spreekbuis: mensen kunnen hun mening geven over media. Dat gebeurt met name op de sociale media die toegankelijk zijn voor iedereen.
- Agenda: Denk bijvoorbeeld aan een aflevering van Keuringsdienst van waarde die misstanden over de tomatenteelt in Italië aankaart of manieren denk aan manieren op sociale media om handtekeningen te verzamelen voor een maatschappelijk vraagstuk.
- Commentaar: het weergeven van hun eigen visie. Denk bijvoorbeeld aan de colums met commentaar in kranten.
- Waakhond: media controleren controleren andere actoren, zoals de overheid, bekende personen en bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een bedrijf negatief in het nieuws komt als zij zich niet aan de regels houden.