§6.4 Opdracht 20

Het stikstofbeleid

Je hebt het woord stikstof vast al vaak horen vallen in het nieuws. Dat is niet vreemd, want vergeleken met andere landen is Nederland is er in Nederland enorm veel stikstof in de lucht. Bepaalde stikstofverbindingen zijn schadelijk voor mens en milieu. En volgens het RIVM zijn bepaalde stikstofverbindingen voornamelijk afkomstig uit de landbouw. De overheid voert daarom een stikstofbeleid, om de stikstofuitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km/uur. Maar het stikstofbeleid wordt niet door iedereen in dank afgenomen. 

Coronapas

Ook tijdens de corona crisis moest er beleid worden gemaakt. Dat niet iedereen het daarmee eens is, blijkt wel uit de verschillende rellen, demonstraties en optredens in het publieke debat. Op 25 september 2021 werd in Nederland op meerdere plekken de coronapas ingevoerd. Dit is een toegangsbewijs voor onder andere horeca en evenementen, waaruit blijkt dat mensen onlangs gevaccineerd, negatief getest of hersteld zijn van covid-19. Mensen zonder vaccinatie kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. De coronapas kon worden ingevoerd door een zogenoemde spoedwet, maar leidde ook tot veel kritiek, onder andere van Mona Keijzer.

Afschaffing lachgas

Heb jij weleens lachgas gebruikt? Wat veel mensen niet weten is dat het gebruik van lachgas ontzettend schadelijk is voor je gezondheid. Daarom hebben staatssecretaris Blok en minister Grapperhaus in 2020 een wetsvoorstel ingediend, voor het verbod op lachgas als recreatief gebruik. Naar verwachting wordt de wet in 2022 landelijk ingevoerd. Hoe dat beleid gevoerd wordt, lees je in dit artikel

Invoering meerouderschap

Stel je voor, als homostel wil je dolgraag kinderen en je hebt iemand bereid gevonden om draagmoeder te zijn. Goed geregeld, zou je denken. Maar toch is dat niet helemaal het geval. Er moest namelijk gekozen worden wie van de twee de wettelijk erkende vader is. Dit komt omdat volgens de huidige wet een kind niet meer dan twee juridische ouders kan hebben. Het baanbrekende rapport ‘Kind en ouders in de 21ste eeuw’ stelt voor dat een kind maximaal vier juridische ouders kan hebben, en kan opgroeien in maximaal twee huishoudens, maar de politiek is hier nog over verdeeld

Klimaatakkoord

Het klimaatakkoord is een verzameling van maatregelen die het kabinet-Rutte III in juni 2019 aankondigde, met als doel de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) te verminderen en zo de Nederlandse bijdrage aan wereldwijde klimaatverandering te beperken. Hierin staan onder andere maatregelen over elektriciteit, industrie, mobiliteit, landbouw en de gebouwde omgeving. De aanleiding van het klimaatakkoord is het Akkoord van Parijs in 2015, een internationaal verdrag met als doel het terugdringen van de opwarming van de aarde. Maar volgens sommigen experts is het klimaatakkoord niet genoeg om de doelen van het Akkoord van Parijs te halen. 

De ‘sleepwet’ (Wiv)

De wereld wordt steeds meer digitaal, daar kunnen we niet meer omheen. Criminelen communiceren steeds vaker via internet. Maar wat nou als de veiligheidsdiensten daar geen toegang tot hebben? De oplossing: een nieuwe wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de sleepwet genoemd. Daardoor hebben onder andere de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden voor het beschermen van de nationale veiligheid. Maar zoals je weet gaat veiligheid vaak op gespannen voet met privacy.  In 2018 werd er daarom een referendum gehouden over de sleepwet. Uiteindelijk werd de Wiv vanaf 1 mei 2018 van kracht. Ook Arjan Lubach maakte een item over de Sleepwet.