§6.1 Politieke partij oprichten

Iedereen kan een politieke partij beginnen. Hiervoor hoef je niet de Nederlandse nationaliteit te hebben en is er geen leeftijdsgrens. De regels voor het oprichten van een politieke partij staan in de Kieswet. Zo moet je een aantal stappen doorlopen en kunnen aantonen dat er genoeg mensen zijn die zitten te wachten op jouw partij.

De eerste stap is het bedenken van een naam voor jouw partij. Hoe zou jij jouw partij noemen?

Vervolgens kan je gaan nadenken over het verkiezingsprogramma. Waar staat jouw partij voor? En wie mag deze boodschap gaan verkondigen? Met een kandidatenlijst kunnen mensen zich verkiesbaar stellen voor jouw partij. Je mag als nieuwe partij maximaal 50 kandidaten op je lijst zetten. Zij moeten wél een Nederlands paspoort hebben en minimaal 18 jaar zijn.

Met ondersteuningsverklaringen kunnen mensen met hun handtekening laten zien dat zij zitten te wachten op jouw nieuwe partij. 

Het aantal verklaringen hangt af van de verkiezing waaraan je wilt meedoen. Een lokale partij heeft enkele tientallen handtekeningen nodig. En voor een landelijke partij is dat minimaal 580. Die wist Geert Wilders voor de PVV in 2005 te halen.

Een paar weken voor de verkiezingen is de dag van kandidaatstelling. Dan moeten alle partijen een verzameling stukken inleveren bij het centraal stembureau. Doe je dat niet, of niet volledig, dan kom je niet op het stembiljet.
Wil je alle stapjes nog eens rustig terugkijken? Klik hier!