§6.2 Politieke partij oprichten

Iedereen kan een politieke partij oprichten. Daarvoor hoef je niet een bepaalde leeftijd te hebben. En ook niet per se de Nederlandse nationaliteit. Wel moet je een aantal stappen doorlopen én laten zien dat mensen zitten te wachten op jouw partij. Hoe dat precies in zijn werk gaat, zie je in deze story van NPO Kennis.  

In theorie is een politieke partij oprichten dus niet zo moeilijk! Je moet:

  1. Je laten inschrijven/registreren. Dat kan bij de kiesraad of bij een stembureau. Dat kost maximaal 450 euro;
  2. Je moet een vereniging zijn. Dat betekent dat je je moet laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je moet dan ook een notariële akte opstellen, dat betekent dat je zelf een document maakt waarin bijvoorbeeld een aantal regels staan die binnen de partij gelden. 

Het moeilijkste aan het oprichten van een politieke partij, is om uiteindelijk ook in de Tweede Kamer te komen. Daarvoor moet je een zetel behalen. Er moeten dan dus genoeg mensen op je stemmen. Het ligt aan hoeveel mensen er gestemd hebben, hoeveel stemmen jij moet hebben wil je een zetel behalen. Dat wordt uitgerekend met de kiesdeler. De kiesdeler is een formule, namelijk:

Aantal uitgebrachte stemmen / 150. 

Stel er hebben 12.000.000 mensen gestemd. Er zijn 150 zetels in de Tweede Kamer. Dat betekent dus dat er 80.000 mensen op je moeten stemmen, wil je in de Tweede Kamer komen. Trouwens, op provinciaal en gemeentelijk niveau is de kiesdeler natuurlijk weer anders, want daar zijn geen 150 zetels te verdelen maar bijvoorbeeld 30.

In dit filmpje zie je ook hoe een politieke partij wordt opgericht voor de gemeenteraadsverkiezingen.