§8.1 De Chinese sociale kredietscore

In de leestekst was te lezen dat in verschillende provincies in China geëxperimenteerd wordt met het sociale kredietscore systeem. Het systeem is er niet alleen op gericht om mensen met strafbaar gedrag extra te straffen, maar ziet ook toe op sociaal en maatschappelijk gedrag. Gedrag wordt beoordeeld op basis van zo veel mogelijk data uit zo veel mogelijk bronnen. Wat iemand op internet zegt, doet en koopt, kan meewegen, ook camera- en geluidsopnamen in de publieke ruimte en gezichtsherkenning kunnen worden gebruikt. Ook beveiligingssystemen leveren informatie voor het sociale kredietsysteem. Zo worden de Chinezen overal in de gaten gehouden. Als je sociaal onverantwoordelijk gedrag vertoont, althans volgens de Chinese overheid, dan heeft dit gevolgen voor de sociale kredietscore. 

Tot maart 2019 hebben volgens officiële cijfers ruim 13 miljoen mensen wegens schulden of ander wangedrag de stempel ‘onbetrouwbaar’ gekregen. Ruim 20 miljoen keer is het iemand verboden een vliegticket te kopen, bijna 6 miljoen keer mocht iemand niet met de hogesnelheidstrein. Aan het einde van 2020 zou dit systeem overal in het land ingevoerd moeten zijn. 

Verrassend genoeg zijn veel burgers het eens met het sociale kredietsysteem. „Het zou toch een enorme vooruitgang zijn als alle mensen zich goed gedragen?” wordt er gezegd. Maar of dit betrouwbare uitspraken zijn, of dat dit uitspraken zijn uit angst om te kelderen in het sociale kredietsysteem, zullen we nooit weten. Mensenrechtenorganisaties spreken juist van ‘grootschalige online surveillance’ en stellen dat het systeem een manier is om verzet tegen de overheid de kop in te drukken. 

Wil je meer weten over de Chinese sociale kredietscore? In de podcast Hoe China punten uitdeelt aan zijn burgers van NRC wordt het Chinese systeem uitgebreid besproken.

Bron: nrc.nl, Zo stuurt en controleert China zijn burgers, 14-06-2019.