§8.1 George Orwell
In zijn in 1948 geschreven roman 1984 schetst Orwell een onmenselijke totalitaire staat die helemaal beheerst wordt door de Partij. De alom aanwezige leider van de Partij wordt Big Brother genoemd. Iedere bewoner van het land wordt voortdurend in de gaten gehouden met camera’s, die zelfs in de huizen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurt onder de leuze Big Brother is watching you (Grote Broer houdt je in de gaten). Niemand, behalve de hoofdpersoon stelt vragen bij dit regime. Er wordt over gesproken en het nadenken vergaat mensen. Het boek is een waarschuwing voor totalitaire overheden en de privacy-schending.
Bron: slideshare.net.
Er is ook een computerspel over dit boek gemaakt, genaamd ‘Orwell’. In deze computergame is de speler de totalitaire staat. Daarin worden de burgers ook gemonitord. Het is aan de speler om alle bedreigingen voor de natiestaat op te sporen.
‘’All the troubles of the world’’ is een soortgelijk computerspel. Het gaat over het analyseren van alle data van de wereld. Er moet een moord worden opgelost. Joseph Manners wordt verdacht. Uiteindelijk blijkt hij het niet gedaan te hebben, maar heeft de overheid hem zo onder controle dat hij een speelpop is in handen van de overheid.
Deze spellen zijn allemaal voorbeelden van dystopieën. Dystopieën worden gebruikt om mensen te waarschuwen voor een bepaalde situatie die kan ontstaan. De Hongerspelen, ofwel The Hunger Games, is hier ook een voorbeeld van. In dit boek en deze film worden elk jaar uit elk district een jongen en een meisje naar een arena gestuurd waar ‘De Hongerspelen’ gehouden worden. Er kan maar één winnaar zijn en dus moeten ze letterlijk vechten voor hun leven.
Utopie komt van het Griekse ‘ou-topos’, niet bestaande plaats, en ‘eu-topos’, wat verwijst naar een goede samenleving. In utopieën is vaak meer gelijkheid dan in de realiteit van nu zo is. Mensen delen er bijvoorbeeld alle spullen en er zijn geen tegenstellingen in de samenleving. Daarmee hebben utopieën wat weg van het communisme of socialisme, die streven naar gelijkheid in de samenleving. In 2014 kwam het programma Utopia op televisie. In Utopia woonden 15 mensen op een terrein en bouwden daar een soort hun eigen samenleving op. Er was een loods, water & elektriciteit, wat dieren, een telefoon en €10.000. Elke werkdag was er een uitzending van Utopia op tv en op de site van Utopia (https://www.utopiatv.nl/home) was een liveblog te volgen. Telkens kwamen er mensen bij en gingen er mensen weg. Uiteindelijk heeft dit Utopia 4,5 jaar bestaan en hebben er 105 mensen gewoond.