§8.2 Huiselijk geweld

Uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek in 2020 blijkt dat jaarlijks zo’n 1,2 miljoen Nederlanders te maken krijgen met huiselijk geweld. Bij 70% van de slachtoffers gaat dat om structureel huiselijk geweld. Dat houdt in dat het geweld soms dagelijks, wekelijks of maandelijks voorkwam. Het gaat dan om zo’n 820 duizend personen in Nederland, zo’n 6% van de bevolking.

De meest voorkomende vorm van huiselijk geweld is volgens dit onderzoek dwingende controle, daarvan is sprake wanneer een persoon de ander domineert en controleert: 

Bron: CBS, 1,2 miljoen slachtoffers van huiselijk geweld 21-12-2020

Opvallend is dat huiselijk geweld het meest voorkomt onder jongvolwassenen en dat het afneemt naarmate men ouder wordt.

Ondanks de hoge cijfers van huiselijk geweld, worden er in verhouding weinig meldingen gedaan. Zo ontvingen de Veilig Thuis organisaties in het eerste halfjaar van 2021 zo’n 61.000 meldingen van (vermoedens van) huiselijk geweld. Dat waren 6% minder meldingen dan het jaar ervoor. Maar dat betekent niet dat het huiselijk geweld daadwerkelijk gedaald is, zo stelt Tessel ten Zweege in haar column in het Parool. Veel slachtoffers van huiselijk geweld durven geen melding te maken vanwege de consequenties ervan en ook is er voor sommige mensen simpelweg geen mogelijkheid om melding te doen, omdat ze gecontroleerd worden. 

Ook de corona pandemie heeft een negatieve invloed gehad op het huiselijk geweld. Zo waarschuwden experts voor een toename van huiselijk geweld tijdens lockdowns en uit een onderzoek van Oxfam Novib bleek dat er sprake is van een wereldwijde stijging van huiselijk geweld sinds de lockdowns. In dit onderzoek werd er specifiek gekeken naar ‘gender-based violence’, ook wel geweld tegen meisjes, vrouwen en LHBTQI+ personen. Zo steeg het percentage huiselijk geweld in Italië met 73% en in het Verenigd Koninkrijk met 25%. 

Ben of ken je een slachtoffer van huiselijk geweld? Bel Veilig Thuis via 0800 2000 voor advies en hulp.