§8.4 Beleid

In Nederland zetten verschillende organisaties zich in voor de bestrijding van criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de douane, de politie en het openbaar ministerie. Maar om de criminaliteit daadwerkelijk te bestrijden is er een plan nodig. Dat wordt ook wel het criminaliteitsbeleid genoemd. 

In het boek heb je al kunnen lezen over het tweesporenbeleid. Het tweesporenbeleid is vrij algemeen, maar er is natuurlijk ook beleid nodig voor specifieke vormen van criminaliteit. Een voorbeeld hiervan is drugscriminaliteit, wat ook wel ondermijnende criminaliteit wordt genoemd. 

Op prinsjesdag 2021 werd door het kabinet aangekondigd dat er in het komende jaar 524 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Dat is een flink bedrag. Het doel van dit beleid is om de ondermijnende drugscriminaliteit terug te dringen, door middel van preventie, weerbaarheid, verstoring en straffen:

Bron: Rijksoverheid 

Het voorkomen van ondermijnende criminaliteit wil het kabinet doen door (lucht)havens beter te beveiligen, zodat er minder drugs in- en uit gaan, bedrijven en bestuurders die ondermijning faciliteren stevig aan te pakken en alternatieven te bieden aan personen die het risico lopen om in de georganiseerde criminaliteit te belanden. 

Verder heeft het kabinet een integrale aanpak. Daarbij is het doel om crimineel handelen te voorkomen en te straffen, de gelegenheid voor criminaliteit te verkleinen, de hulpmiddelen voor criminaliteit te verminderen en het verdienmodel minder aantrekkelijk te maken. Daarnaast wil het kabinet nieuwe wetten en regels invoeren om de ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.